НА СТАЗАМА ВЕЛИКАНА: Мира Бањац и Драган Станић лауреати престижних награда

Ј. СИМИЋ

11. 12. 2020. у 12:39

НА СТАЗАМА ВЕЛИКАНА: Мира Бањац и Драган Станић лауреати престижних награда

Фото Танјуг

СВИ ми, часни носиоци наших малих људских живота треба да се договоримо о вредностима које ваља развијати како бисмо и као друштво и као појединци сачували заједништво и градили будућност на темељима које су поставили наши великани.

Ово је део беседе којом се проф. др Драган Станић, председник Матице српске, универзитетски професор и песник познат под псеудонимом Иван Негришорац, јуче захвалио пошто му је председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио највише покрајинско признање "Михајло Пупин". Награда се додељује поводом 25. новембра, Дана присаједињења Војводине Србији.

- За нас су те вредности самосвесна и просперитетна Србија са истом таквом Војводином, као и са људима који ће знати зашто су овде и зашто треба да остану и унапређују живот увек, чак и када оду у далеки свет као што су учинили Михајло Пупин и Паја Јовановић - поручио је Станић.

Свечано Мировић и Станић, Фото: Н. Карлић

Tekst potpisa

Међу лауреатима највиших покрајинских признања из разних области, која су јуче додељена, јесте и примадона нашег глумишта Мира Бањац. Уручена јој је награда "Паја Јовановић". Она је истакла да ово признање за њу значи част, али и обавезу да се чува достојанство те награде.

МИРИН ДАР

- ПОКЛАЊАМ ову награду Новом Саду који је и званично Европска престоница културе. То је мој мали допринос нашој великој култури - казала је прослављена драмска уметница Мира Бањац.

Лауреат награде "Ференц Фехер" у области културе је оперска примадона мр Вероника Вера Ковач Виткаи, а у области образовања признање "Ђорђе Натошевић" додељено је ОШ "Иван Горан Ковачић" у Суботици. Добитница награде "Милутин Миланковић" је проф. др Биљана Шкрбић, редовни професор Технолошког факултета у Новом Саду, а признање "Милица Томић" у области о равноправности полова добио је Центар за социјални рад из Старе Пазове. Награда у области људских и мањинских права "Људевит Мичатек" додељена је Савезу слепих Војводине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)