МИЛИЦА ЈЕ ОТПЕВАЛА ПЕСМУ КОЈА ЈЕ ДОТАКЛА СВАКОГ СРБИНА: За "Новости" открила у чему је тајна њеног певања

С. БАЈИЋ

04. 12. 2020. у 13:54

МИЛИЦА ЈЕ ОТПЕВАЛА ПЕСМУ КОЈА ЈЕ ДОТАКЛА СВАКОГ СРБИНА: За Новости открила у чему је тајна њеног певања

Фото приватна архива

ПАТРИОТСКЕ, снажне поруке заједништва, које је њеним чаробним гласом послала у етар песмом "Не дам", Милици Досковић, чланици хора Опере Српског народног позоришта, враћају се са свих меридијана, додатно оплемењене јединственим усхићењем.

Она не крије да текст и мелодија имају посебан пулс борбе за емпатију, прожету духовношћу и срцем што је, како истиче, најпотребније у супротстављању пошасти пандемије. Јер, управо песмом даје животни, срчани пулс, што како каже, могу уметност и спорт, поготово код нашег народа, који из срца то осети и подигне се.

- Када сам први пут прочитала текст песме Горана Витића преко друштвених мрежа, осетила сам ритам, потребу за мелодијом, која се појавила истог трена - почиње причу, за "Новости", Милица Досковић. - Наравно, одмах сам контактирала са њим, пошто ретко који текст понуди ритам и порадили смо заједно на њему. Годину дана смо тражили решење за музику и јаку оркестрацију да подрже текст, и то достојанство и пулс који диже. Горан ми је рекао, Милице, то ће бити химна. Нисам веровала, али када је Микица Антонић завршио аранжман, све се десило у тренутку, све смо у моменту урадили, много тога је постало јасније.

НАГРАДА НА "ТАМБУРИЦА ФЕСТУ"

У богатој, успешној каријери, Милица Досковић је освајала многе награде и признања.

- Осврнућу се на последњу награду коју сам добила као вокални солиста на "Тамбурица фесту", званично најбољем фестивалу етно-музике на свету. Мој наступ је изазвао буру осећања код публике и код колега, ансамбла, организатора...

Реч је о песми "Време је за нас", а ове године наступила сам путем "лајв стриминга" и била ми је част да испред родне куће Јована Јовановића Змаја отпевам његово "Тихо ноћи..."

Зрењанинка сјајних вокалних могућности, није очекивала да ће песма набијена патриотским тактом, на друштвеним мрежама бити прегледана и преслушана више од милион пута. И данас добија поруке са свих страна, пристижу јој дечји радови...

Фото приватна архива

- Јасно је колико деца разумеју емоцију, осете је. Нисам очекивала да ће песма тако потакнути схватање родољубља које нас заједно окупља, што је народ схватио. У том тренутку сте ван себе, знате да радите добру ствар. Песма из душе подиже, песма је оно што нас покреће. Жеља је да остане и за поколења, да је чувамо.

Таленат, који јој је дат, не задржава за себе, већ како каже, песмом га поклања, шири, да не остане само њен.

- Када поклањам, осећај је потпун. Проживим песму кроз сваку реч. Тада струји енергија. Није ту само реч о техници певања. Јер, без духовности, не може да прожме. Поклањам, то је дубљи део моје душе, несебично је дајем публици. Ако те нешто носи, то је таленат давања, а дати - значи и добити.

Три деценије рада у Српском народном позоришту обележила је лане, живи и ради у родном Зрењанину, где је била чланица хора "Коча Коларов" и многих црквених, а данас води три хора при храму Светог архангела Михаила, како је Зрењанинци зову, Руска црква.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)