УМРО У СТАРАЧКОМ ДОМУ: Преминуо историчар уметности др Сташа Живковић

Д. Б. М.

03. 12. 2020. у 09:03

УМРО У СТАРАЧКОМ ДОМУ: Преминуо историчар уметности др Сташа Живковић

Фото И. Маринковић

УГЛЕДНИ историчар уметности др Станислав Сташа Живковић (1923-2020) преминуо је прекјуче у старачком дому "Луг" у Младеновцу. Један од наших најбољих познавалаца српског сликарства протеклог века провео је богат живот са сликама и сликарима.

Водио је Галерију Културног центра Београда и две деценије био управник Галерије САНУ, где је организовао првих педесет ликовних односно тематских изложби. Бавио се научноистраживачким радом, објавио више од двадесет књига, међу којима су монографије о сликарима, Београдској уметничкој школи, импресионистима, српском сликарству 20. века.

Организовао је више од 400 појединачних, групних и тематских изложби, а сарађивао је са музејима у Москви, Берлину, Њујорку, Венецији.

Био је редовни професор Универзитета уметности у Београду, али и државни репрезентативац у мачевању и међународни судија. Аутор је бројних мачевалачких мизансцена у позоришту и на филму. На Факултету драмских уметности у Београду предавао је мачевање и историју уметности.

Био је представник Србије у експертском тиму за расподелу културних добара и годинама је покушавао да уђе у траг делима која су красила дипломатска представништва државе, борио се против фалсификатора у свим уметностима.

Добитник је УЛУПУДС-ове и Вукове награде за животно дело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)