"ДАРИНА" ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

А. П.

03. 12. 2020. у 11:20

ФИЛМСКИ центар Србије демантује све наводе о неправилностима који су се последњих дана појавили у медијима и јавности, а поводом избора српског кандидата за Оскар - наводи се на почетку саопштења ФЦС, кровне филмске институције која је од ове године преузела организацију избора нашег представника на највећој филмској смотри.

ДАРИНА ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

Фото Промо/Гага Антонијевић

Филмски центар примећује да су се ранијих година користили исти аргументи против избора који је спроводио АФУН, и то од стране оних који нису изабрани, исто као и ове године, када је ФЦС организовао "транспарентан и инклузиван избор, у потпуности усклађен са правилима Америчке филмске академије".

У ФЦС наглашавају да је ова институција на време одговорила свима који су имали недоумице и примедбе, таксативно и по закону. Уважили су и предлоге који нису у супротности са правилима Америчке филмске академије, јер би то дисквалификовало наше кандидате:

Фото Промо

- На време смо извршили замену чланова комисије не допуштајући да се догађа осмишљена опструкција. Министарство културе је пратило све време овај процес, као и АФУН, који је до сада спроводио избор. Зачуђује нас да Асоцијација редитеља није имала проблем да предложи свог кандидата и да затражи да то ФЦС прихвати, иако таксативно није поменута у Упутству о избору кандидата, а да то право оспорава Удружењу филмских уметника. За Филмски центар Србије су сви кандидати били једнаки, утолико пре што су подржани нашим средствима, као што су и сва филмска удружења добродошла.

ЧЕСТИТКА ГОЈКОВИЋЕВЕ

МИНИСТАРКА културе Маја Гојковић честитала је кандидатуру филма "Дара из Јасеновца" за награду Златни глобус.

- Ово је не само велико признање за "Дару из Јасеновца", већ и добар знак за читаву српску кинематографију, која се овом кандидатуром враћа на светску филмску позорницу. Ова кандидатура је посебно значајна, јер је то први српски филм у трци за Златни глобус за све категорије, а не само за најбољи страни филм - наводи се у честитки.

Филмски центар је подсетио да је Министарство културе организацију избора поверило ФЦС управо због бројних примедаба струковних удружења, филмске и шире јавности које су се односиле на досадашњи начин избора.

- ФЦС је обезбедио све услове за транспарентан рад комисије, а о новим процедурама и критеријумима благовремено обавестио струковна удружења, филмске продукције, медије, и ширу јавност. УО ФЦС је 1. октобра донео Упутство о избору српског кандидата за награду Оскар, којим се јасно дефинишу критеријуми, услови, начин и поступак избора кандидата и уређује формирање, надлежност, избор чланова и доношење одлука селекционе комисије.

Српског кандидата за Оскар, филм "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, изабрала је, наводе у ФЦС, стручна комисија састављена од представника релевантних струковних удружења, што до сада није био случај.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)