ДАРИНА ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

А. П.

03. 12. 2020. у 11:20

ДАРИНА ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

Фото Промо/Гага Антонијевић

ФИЛМСКИ центар Србије демантује све наводе о неправилностима који су се последњих дана појавили у медијима и јавности, а поводом избора српског кандидата за Оскар - наводи се на почетку саопштења ФЦС, кровне филмске институције која је од ове године преузела организацију избора нашег представника на највећој филмској смотри.

Филмски центар примећује да су се ранијих година користили исти аргументи против избора који је спроводио АФУН, и то од стране оних који нису изабрани, исто као и ове године, када је ФЦС организовао "транспарентан и инклузиван избор, у потпуности усклађен са правилима Америчке филмске академије".

У ФЦС наглашавају да је ова институција на време одговорила свима који су имали недоумице и примедбе, таксативно и по закону. Уважили су и предлоге који нису у супротности са правилима Америчке филмске академије, јер би то дисквалификовало наше кандидате:

Фото Промо

- На време смо извршили замену чланова комисије не допуштајући да се догађа осмишљена опструкција. Министарство културе је пратило све време овај процес, као и АФУН, који је до сада спроводио избор. Зачуђује нас да Асоцијација редитеља није имала проблем да предложи свог кандидата и да затражи да то ФЦС прихвати, иако таксативно није поменута у Упутству о избору кандидата, а да то право оспорава Удружењу филмских уметника. За Филмски центар Србије су сви кандидати били једнаки, утолико пре што су подржани нашим средствима, као што су и сва филмска удружења добродошла.

ЧЕСТИТКА ГОЈКОВИЋЕВЕ

МИНИСТАРКА културе Маја Гојковић честитала је кандидатуру филма "Дара из Јасеновца" за награду Златни глобус.

- Ово је не само велико признање за "Дару из Јасеновца", већ и добар знак за читаву српску кинематографију, која се овом кандидатуром враћа на светску филмску позорницу. Ова кандидатура је посебно значајна, јер је то први српски филм у трци за Златни глобус за све категорије, а не само за најбољи страни филм - наводи се у честитки.

Филмски центар је подсетио да је Министарство културе организацију избора поверило ФЦС управо због бројних примедаба струковних удружења, филмске и шире јавности које су се односиле на досадашњи начин избора.

- ФЦС је обезбедио све услове за транспарентан рад комисије, а о новим процедурама и критеријумима благовремено обавестио струковна удружења, филмске продукције, медије, и ширу јавност. УО ФЦС је 1. октобра донео Упутство о избору српског кандидата за награду Оскар, којим се јасно дефинишу критеријуми, услови, начин и поступак избора кандидата и уређује формирање, надлежност, избор чланова и доношење одлука селекционе комисије.

Српског кандидата за Оскар, филм "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, изабрала је, наводе у ФЦС, стручна комисија састављена од представника релевантних струковних удружења, што до сада није био случај.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)