ОТИШАО ОТАЦ "КВИСКОТЕКЕ" Оливер Млакар о легендарном Голужи: Био је сјајан, невероватан човек

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

02. 12. 2020. у 07:17

ОТИШАО ОТАЦ  КВИСКОТЕКЕ Оливер Млакар о легендарном Голужи: Био је сјајан, невероватан човек

Фото Принтскрин ХРТ

НЕМА више легендарног Лазе Голуже. "Отац" југословенских квизова, творац чувене "Квискотеке", преминуо је јуче у Загребу, у 85. години. Вест о његовој смрти изненадила је и растужила и Оливера Млакара, некадашњег водитеља "Квискотеке".

- Велики је то губитак - каже Млакар за "Новости". - Памтим га као једног од најбољих уредника на телевизији. Био је сјајан, невероватан човек, све је увек детаљно проверавао, ништа није препуштао случају.

Фото Принтскрин ХРТ

 

Сећа се популарни водитељ Голуже као педантног човека, генијалног и иновативног, који је добро разумео и модерне медије.

- Нисам очекивао да ће отићи - с тугом говори Млакар.

"Квискотека" је први пут емитована 1979. године и пуних петнаест година одушевљавала је телевизијске гледаоце. Голужа је смислио фантастичну формулу која је била образовна за гледаоце, а крајње привлачна за све који су у њој окушали срећу.

Фото Принтскрин ХРТ

Причао је и да су учесници квизова "витезови узалудних знања", али сигурно је да је као професор књижевности заслужан што су се многи ухватили књига да би учествовали у квизу.

- Сваки посао настојим да радим поштено. Видео сам да се и у свету, квизовима баве врхунски образовани људи, доктори наука, филозофије. Дакле прва лига - говорио је Голужа, трудећи се увек да његове емисије не клизну у кич и баналност. - Немам баш живаца да дуго гледам телевизију и не волим чак ни телевизијске квизове ако предуго трају. И оно што читам није у 90 одсто случајева занимљиво Југословенима, али из оних 10 припремам питања за квиз.

ВЕРОВАО ТАРИКУ ФИЛИПОВИЋУ

КВИЗОВЕ на телевизији, наставио је да прати и када се пензионисао. Са супругом Мајом, заслужан је и што је глумац Тарик Филиповић постао водитељ квиза "Ко жели да буде милионер".

- Они су моји други родитељи - казао је јуче Филиповић, видно потресен Голужиним али и одласком Мустафе Надаревића, Шпире Губерине и редитеља Божидара Виолића.

Тврдио је да су најбољи британски квизови и да такве нико у свету не може да направи. А, за "Квискотеку" је говорио да емисију раде бољи од њега, који више знају и писменији су, "али најважније је да људима будемо препознатљиви и забавни и да у седамдесет минута нешто и науче".

СЕЋАЊЕ Дугогодишњи водитељ био Оливер Млакар, Фото Принтскрин ХРТ

 

До Голужиног ангажмана на телевизији, дошло је сасвим случајно, за време једног концерта Терезе Кесовије у Паризу и сусрета са тадашњим шефовима Загребачке телевизије. И "Квискотека" је, како је причао, ушла у програм случајно, да би ускоро постала толико популарна и гледана у целој Југославији.

Није Голужа радио само квизове, већ и друге ТВ формате. Био је аутор популарне "Скривене камере", "Јадранских сусрета", а када су квизови узели маха, Игру асоцијација из најуспешније "Квискотеке" заштитио је као интелектуално власништво на југословенском и светском нивоу.

Голужа је све време радио и за енигматске часописе, а свако поподне и вече посвећивао је гледању телевизијских програма. На почасном месту у стану, биле су фигуре чувеног "Квиска". Причао је и да је његово занимање за квизове, почело док је био у ЈНА и у новинама видео избор најбољих тестова и мозгалица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)