ПРЕМИНУО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ: Био је један од најпревођенијих српских и југословенских писаца

В.Н.

30. 11. 2020. у 21:58

ПРЕМИНУО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ: Био је један од најпревођенијих српских и југословенских писаца

Фото: В.Д.

ДАНАС је у Дому за старе на Бежанији преминуо Брана Шћепановић (1937), један од најпревођенијих српских и југословенских писаца - објавио је на друштвеним мрежама писац и издавач Зоран Живковић.

Његов роман "Уста пуна земље" у нас је одавно превазишао тираж од 100 000 примерака, док је на француском доживео чак 23 издања.

Новела "Смрт господина Голуже" ушла је у више светских антологија, а 2008. године у издању Нолита објављена су и Изабрана дела Бранимира Шћепановића.

Шћепановићеве приповетке штампане су као књиге на француском, грчком, мађарском, словеначком и бугарском, а појединачно (у листовима и часописима) и на многим другим језицима. Увршћене су осамнаест антологија код нас и у иностранству. 

Награђен је: Првом наградом за приповетку на Београдском фестивалу младих писаца Југославије 1956. године, Првом наградом за приповетку на конкурсу Књижевних новина 1964. године и Октобарском наградом града Београда за роман Уста пуна земље 1974. године. Добитник је и две Златне арене за филмски сценарио (Битка за Сутјеску) на фестивалима у Пули (1963. и 1973).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Supergirl2707

30.11.2020. 22:13

Jedan od omiljenih pisaca mog pokojnog taja. Neka mu je laka crna zemlja. Eto, baš sam i ove godine kupila njegovu zbirku "Usta puna zemlje" i druge priče. Još sam kao srednjoškolka čitala njegove "Novele". Jedan primerak mi je poklon od taja. :'(