РОЂЕНДАН УЗ ГРУПУ ТНТ: Разноврстан петодневни програм поводом Дана Музеја Југославије

М. МИРКОВИЋ

28. 11. 2020. у 09:11

РОЂЕНДАН УЗ ГРУПУ ТНТ: Разноврстан петодневни програм поводом Дана Музеја Југославије

Једна од поставки у Музеју Југославије

ДАН Музеја Југославије "прославља" се од данас до 2. децембра, низом програма поводом 75 година од краја Другог светског рата, попут видео преноса кустоског вођења, онлајн дискусија и концерта, изложбе...

Данас од 14 часова публика ће на јутјуб-каналу Музеја моћи да прати пренос вођења кроз кустоске интервенције на сталној поставци. Kустоси ће приближити публици предмете које су издвојили и кроз њих акцентовати конкретне историјске тренутке и важне друштвене појаве.

У недељу у 13 часова биће уприличено ауторско вођење кроз актуелну изложбу документарних фотографија "ТАНЈУГ јавља, рат је завршен".

Такође у недељу, од 19 часова, на јутјуб-каналу Музеја Југославије сви заинтересовани моћи ће да прате дискусију "Слобода народу!". Учесници ће бити Сања Хорватинчић, постдокторанткиња на Институту за историју уметности у Загребу, и Андреј Грубачић, редовни професор антропологије на Институту за интегралне студије у Kалифорнији и гостујући професор на Универзитету у Берклију. Kроз разговор, који ће модерирати историчарка Јована Недељковић, кустоскиња у Музеју Југославије, учесници ће преиспитивати концепт слободе користећи као окосницу примере два радикална еманципаторска покрета која у свом раду истражују - југословенски Народноослободилачки и курдски ослободилачки покрет.

На сам рођендан Музеја, у уторак, 1. децембра, од 19 часова публика ће на музејском јутјуб-каналу моћи да прати наступ познатог београдског састава "Фиш ин Оил", који ће извести посебан репертоар југословенских револуционарних песама.

У среду, 2. децембра, биће отворена и гостујућа изложба "Алан Форд трчи почасни круг", на којој ће бити приказане 152 оригиналне табле култног стрипа који је остварио огроман утицај на југословенску популарну културу. Реч је о цртежима из раног периода (1969-1975), кад је на изради стрипа радио препознатљиви италијански ауторски двојац Магнус-Бункер, као и три насловна цртежа Паола Пифарерија. Аутор изложбе је словеначки колекционар стрипова Рок Главан, а изложба је прошле године постигла велики успех у Националној галерији у Љубљани.

ДЕЦА "ПУТУЈУ" КРОЗ МУЗЕЈ

НАЈМЛАЂЕ посетиоце на сталној поставци очекује својеврсни "пут око света": у свакој од пет изложбених сала налазе се мапе које упућују на трагове до одређених музејских предмета. Kако се фонд Музеја претежно састоји од бројних поклона које је Јосип Броз Тито добијао током живота, деца имају прилику да се, проналазећи трагове, крећу кроз сталну поставку, путују кроз различите земље и временске периоде, уче кроз експонате о историјским догађајима и личностима, удаљеним културама, обичајима. У игри учествују деца и њихови пратиоци самостално и независно од других посетилаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)