СТРАХ ОД НОВОГ ПОГРОМА: Редитељ Душан Милић о завршетку филма Мрак, чија се радња одвија у енклави на Косову и Метохији

А. ПОПАДИЋ

25. 11. 2020. у 11:22

СТРАХ ОД НОВОГ ПОГРОМА: Редитељ Душан Милић о завршетку филма Мрак, чија се радња одвија у енклави на Косову и Метохији

Редитељ Душан Милић / Фото В. Данилов

ЗАВРШЕТАК филма "Мрак" је потпуно неизвестан. Планирано је да буде готов до краја године, али мале су шансе да се то догоди. Остала ми је тонска обрада коју радим са нашим данским копродукционим партнерима. Требало би да путујем у Данску 14. децембра и да тамо радим десетак дана, али због све теже епидемиолошке слике и код нас и код њих сумњам да ћу отпутовати.

Овако, за "Новости", говори Душан Милић, редитељ и сценариста филма "Мрак", снимљеног прошле године, али и ово остварење постало је талац пандемије.

- Ово је тешко време за све, па и за филмску индустрију. Чак и да данас завршим филм, остаје питање пласирања и публике. Као што знамо, већина фестивала функционише у неким скраћеним, онлајн верзијама, публика у биоскопима је десеткована, па се поставља питање ко ће уопште да види твој филм - каже Милић.

"Мрак" говори о страху једне породице, која живи у малој енклави, изолована и окружена Албанцима.

- За мене је било изузетно важно да испричам ту причу, почео сам да радим на њој још пре неколико година. "Мрак" се бави периодом између 17. марта и 11. априла, односно, Ускрса те 2004. године када је, по сведочењу људи са којима сам разговарао, на Косову владао највећи страх. Док сам припремао сценарио, разговарао сам са многим сведоцима тих дана и сви су ми потврдили да је највећи страх међу Србима био после погрома. Очекивали су нови удар Албанаца на Ускрс, на тај симболичан датум, да их све "почисте" и да не остане ниједан Србин на Космету. Ја се надам, и све сам урадио да овај филм буде српска страна приче о Косову и Метохији.

Милић каже да је наслов "Мрак" изабрао као најбољу метафору за страх са којим живе наши људи на овим просторима.

- Прича је смештена у један микрокосмос, догађаје посматрамо кроз призму једне породице и све оно што преживљавају када падне мрак. Моји јунаци живе потпуно изоловано, у засеоку, у малим енклавама, где је свега неколико српских кућа, а и оне су на великој удаљености. Тамо где живи 1.000, 2.000 или 5.000 Срба је ипак другачије од места у ком их је једанаесторо. Људи који живе на тим имањима немају директну комуникацију са својим комшијама Србима, него их Кфор повезује, води их у цркву, оклопним транспортерима превози децу у школе. Деца су главни јунаци овог филма, а родитељи, ученици и свештеник који брине о тој малој парохији и полусрушеној цркви су само оквир у ком се одиграва дечји живот - објашњава аутор.

"Мрак" је настао уз подршку Филмског центра Србије и копродукција је пет земаља, што је довело до врло шаролике екипе. У филму играју глумачки ветерани, Славко Штимац (у улози деде мале Милице) и данска глумица српског порекла Даница Ћурчић (у улози мајке), али је Милић посебно поносан на улогу мале Мионе Илов.

- Славко и Даница су глумци првог реда, али, чини ми се, да је највећу радост и највеће задовољство унела мала Миона Илов из Прокупља, која као натуршчик игра главну улогу, девојчице Милице. Има велику филмску харизму коју ће, сигуран сам, и гледаоци лако препознати - уверен је Милић.

ЗАДОВОЉАН РЕЗУЛТАТОМ

МИЛИЋ је годинама припремао овај пројекат, а на наше питање да ли је задовољан финалним производом, одговара:

- Током снимања се увек нешто промени у односу на почетну замисао, али први пут могу искрено да кажем да сам веома задовољан оним што сам снимио. У односу на све моје раније филмове, овде је најмања разлика између онога што сам замислио и онога што сам добио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)