БЛАГО СРПСКИХ УЧИОНИЦА: Изложбама и концертом на отвореном у уторак обележене 124 године постојања Педагошког музеја

М. А. К.

24. 11. 2020. у 19:32

БЛАГО СРПСКИХ УЧИОНИЦА: Изложбама и концертом на отвореном у уторак обележене 124 године постојања Педагошког музеја

Фото Танјуг

ПЕДАГОШКИ музеј, који баштини више од 50.000 предмета - књига, фотографија, наставних средстава, докумената, који сведоче о развоју школства у Србији, у уторак је обележио 124 године постојања.

Због епидемиолошких разлога, програм прославе пресељен је у двориште, где су представљене две изложбе "Знамените жене у српској књижевности" и "Зашто волети Србију?", изложба фотографија Фернанда Франциса и одржан концерт ученика Музичке школе "Јосиф Маринковић", а сви програми су у уторак били бесплатни.

Иначе, у дворишту Педагошког музеја, недавно је директор ове установе Слободан Вуксановић отворио "Музеј у музеју" , својеврсни додатак сталној поставци, прилагођен добу короне. У неколико витрина постављени су експонати из различитих наставних области, па би ту могли да се одржавају часови биологије, историје, географије, етнологије, зоологије и техничких наука. Поред наставних средстава поставку чине и стари радио-апарати, телефони, магнетофони, писаће машине, камере и пројектори.

Школски музеј основан је 1896. године, а церемонија отварања одржана је у Основној школи код Саборне цркве, на дан стогодишњице рођења Јована Гавриловића. Музеј се неколико пута селио током свог постојања, а од 1969. смештен је у садашњу зграду, поред Калемегдана, где се некада налазила београдска Реалка. Први управник музеја био је Димитрије Ј. Путниковић (1859-1910), учитељ и писац уџбеника.

ДОМ УПРАВИТЕЉА ВАРОШИ

ЗДАЊЕ у Узун Мирковој 14, најстарија је београдска грађевина у класичном стилу. Подигнута је између 1837. и 1840. године, по пројекту Франца Јанкеа, као дом управитеља београдске вароши Цветка Рајовића. После седам година држава је здање откупила за 4.000 дуката и ту је смештено енглеско посланство, у ком су се одржавали први престонички балови. Седиште жандармерије и војног штаба постаје 1862.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)