БОЈИМ СЕ ДА ДОСАДА НИЈЕ НА ПОМОЛУ: Песник Адам Загајевски о стваралаштву и будућности света

Бранислав Ђорђевић

24. 11. 2020. у 16:53

БОЈИМ СЕ ДА ДОСАДА НИЈЕ НА ПОМОЛУ: Песник Адам Загајевски о стваралаштву и будућности света

Фото Лазар Брајовић

Мој живот се није много променио због вируса. Једина разлика је чињеница да сам драстично смањио своја путовања, што је сасвим разумљиво - скоро сви фестивали и конференције су отказани или одложени до даљег.

Модгао сам са супругом да у септембру одем до Сицилије, затим смо отишли на неколико дана до Беча, па у Швајцарску. Али успевам да одржим свој ритам, остајем у радној соби, читам, слушам музику, правим белешке и понекад, када је могуће, пишем или покушавам да пишем.

Овако Адам Загајевски, један од најзначајнијих савремених пољских и светских песника и есејиста, из свог дома одговара путем имејла на питање како проводи дане у изолацији.

о Каква је ситуација у Пољској?

- На почетку епидемије бројеви у Пољској су били прилично скромни, али је нова ситуација довела до безусловне предаје мерама затварања. Сада, у новембру, бројке су запањујуће, а ипак је много мање спремности да се прихвати нови пакет ограничења. Разлог је, између осталог, врло снажна политичка мобилизација младих који протестују због пооштравања закона о абортусу и против опште ароганције наше полуауторитарне владе.

о Да ли је ово погодно време за поезију и литературу?

- Није добро време у смислу да имам савршене услове за рад. Део мог "слободног живота" је укинут, надам се само привремено. Краков, град у коме живим, попут многих других градова, постао је мањи. Не мислим на физичку или чак статистичку димензију, оне су непромењене, али неке слободе градског живота су суспендоване: нема концерата, позоришта, чак и шетње улицама постале се проблематичне. Смањио се простор у коме живимо. Али можда се у другим градовима, на другим језицима, сада стварају бесмртни уметнички опуси... Видећемо када се ноћна мора заврши.

Проблем тероризма

о A Како објашњавате учестале терористичке нападе широм Европе?

- Бојим се да ће ова опасност остати у Европи још дуго. Постоји огроман проблем свих тих гладних људи који желе да дођу у Европу. Неки од њих нису само гладни него и рђави.

о Шта поезија, поготово данас, може да нам пружи?

- Поезија нам даје одређену племенитост духа - ако јој тежи. Не мислим буквално да када напишете песму тежите племенитости, то би било смешно. Да је Трамп био песник (прилично чудна идеја), тврдио би овако нешто за себе. Мислим на то да поезија као таква, укупност песама насталих у одређеном периоду, тежи да пренесе осећај племенитости на наше постојање, једноставно стављајући наша искуства, напоре, осећања, чак наше грешке у контекст бесконачности. Језик и машта припадају царству бесконачности, барем имају ту могућност.

Фото Printscreen

Tekst potpisa

о Зашто нас је пандемија изненадила?

- Свака епидемија је изненађујућа, као што је то и свака ерупција вулкана или земљотрес. Не планирамо катастрофе. Станислав Лем, који је био страствено заинтересован за оно што је називао "футурологијом", не би укључио ниједну епидемију у своја предвиђања. Поред тога, епидемије су прилично ретке; било их је неколико од локалног значаја, или попут епидемије сиде, углавном ограничених на јасно дефинисану групу становништва. Епидемија шпанског грипа углавном је заборављена, памте је само историчари. Криза са еболом била је мање-више локална. Епидемија вируса корона није била у нашим плановима.

о Да ли је ово краја света каквог познајемо?

- Не, мислим да није. За несрећне који су недавно страдали, то јесте, то је био крај света. Не за нашу цивилизацију. Ако смо у стању да учимо из ове катастрофе, можемо чак интелектуално или политички да профитирамо од ове кризе. Друге кризе нас чекају иза угла, па је боље да заиста научимо нешто од овог гадног вируса.

о Како видите будућност после пандемије?

- Нисам међу онима који кажу - наш живот после овога никада више неће бити исти. Мислим да ће се ствари вратити на старо.

о Планирате ли да ускоро дођете у Србију?

- Не у блиској будућности. Мислим да никуда нећу путовати у скорије време.

о Како видите будућност Европе?

- Будућност Европе је ствар акције, не само предвиђања. Ја сам убеђени Европљанин, верујем у значај Европске уније, са свим њеним несавршеностима. Будући да нисам политичар, не могу много тога да урадим осим да искажем своја уверења.

о Мислите ли да ће се нешто променити после америчких избора?

- Ако, као што се сада чини, док ово пишем, Бајден победи, свет ће бити мало бољи, нестаће неке од непотребних ноћних мора које је створио онај дебели момак у Вашингтону, друге ће остати с нама. Бојим се да досада није на помолу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)