НОВО ВИЂЕЊЕ "АЈДУКА": Копродукција Стеријиног позорја и позоришта из Грачанице

З. Г.

22. 11. 2020. у 09:46

НОВО ВИЂЕЊЕ АЈДУКА: Копродукција Стеријиног позорја и позоришта из Грачанице

Већ се бирају представе за следеће Стеријино позорје / Фото Прес служба Града

САРАДЊА Стеријиног позорја у Новом Саду и Народног позоришта "Приштина" из Грачанице биће остварена копродукцијом представе "Ајдуци", по тексту Јована Стерије Поповића у режији Анђелке Николић, најављено је на конференцији за новинаре одржаној поводом почетка селекционог циклуса за 66. Позорје.

- Велика вредност Позорја је што се оно подједнако бави развојем савременог драмског текста и актуелизацијом драмске баштине - рекао је Далибор Рожић, члан новосадског Градског већа и додао да се копродукцијама подстиче развој театра у Србији и региону.

Редитељка представе је напоменула да се у свом раду бави и заборављеном драмском баштином, поготово текстовима који су скрајнути, понекад оправдано, а понекад не.

- Мени је сам назив био провокативан, јер има два основна значења. Једно је романтизовано значење речи "хајдук" из фолклорне традиције, који асоцира на слободу а друго значење је удруживање како би се чинила различита разбојништва - рекла је Анђелка Николић и напоменула да та драма покреће велико питање да ли насиље може бити икада оправдано у било ком смислу и који су то виши циљеви због којих би било какво насиље било почињено.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић нагласио је да се у тој институцији ради пуном паром упркос ситуацији са пандемијом и додао да је у октобру започео селекциони циклус за 66. издање фестивала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)