ОТКАЗАНО ЗБОГ КОРОНЕ: Свечано отварање 52. БЕМУС-а неће бити одржано

М. МИРКОВИЋ

30. 10. 2020. у 21:17

ОТКАЗАНО ЗБОГ КОРОНЕ: Свечано отварање 52. БЕМУС-а неће бити одржано

Фото ЕПА

ОТВАРАЊЕ 52. Бемуса, заказано за 1. новембар, отказано је, након што је уметница Марта Аргерич отказала долазак у Београд, на препоруку личног лекара да не путује у тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Чувена пијанисткиња требало је да наступи у Коларчевој задужбини уз пратњу Симфонијског оркестра РТС са диригентом Луисом Гореликом на свечаном отварању 52. Београдских музичких свечаности у организицији Цебефа.

Организатор је саопштио да је посетиоцима који су купили улазнице за концерт новац бити враћен од уторка 3. новембра на благајни Коларчеве задужбине.

 

Концерт гитарског квартета "40 Фингерс", који је требало да се одржи у Комбанк дворани 4. новембра, отказан је се због немогућности уметника да допутују из Италије из епидемиолошких разлога.  За све информације о новом датуму концерта овог састава и замени улазница можете се обратити искључиво канцеларији Гитар Арт фестивала путем мејл адресе: office@гаф.рс

Маестро Бојан Суђић, уметнички директор Бемуса, не без жаљења, потврдио нам је да је Мартин долазак отказан у последњи час, у петак поподне, након што је пијанисткиња већ спаковала кофере за пут у Београд.

- Покушали смо чак преко агенције да нађемо адекватну замену, да бисмо увидели да за једну Марту Аргерич таква замена не постоји, а да се публика не осети превареном - наводи Суђић, и одговара на извесне злонамерне гласине о њеном наступу у Загребу - Требало је да после Београда Марта наступи и у Загребу, но њен менаџмент потврдио је да ни у ком случају неће гостовати ни тамо, већ Загребчани напросто нису на време скинули најаву за тамошњи концерт.

Суђић каже да је врло тешко са извесношћу рећи било шта о осталим најављеним програмима у склопу Бемуса, јер је у наметнутој нам ситуацији неопходно планирати дан по дан и пратити препоруке епидемиолога, те одлуке и мере појединих држава из којих долазе најављени уметници.

 

Концерт Биг бенда РТС-а са солистима, који је требало да се одржи 6. новембра у Коларчевој задужбини, отказан је услед болестиизвођача. Било је планирано да пред београдску публику, осим Биг бенда РТС-а, изађу и пијаниста Петер Рајтер, саксофониста Франческо Санчути, тромбониста Самуел Бласер и трубач Мартин Ауер.. Већ купљене улазнице за концерт се могу заменити за било који програм на овогодишњем фестивалу, у истој категорији цене, или се новац може повратити на благајни Коларчеве задужбине.

- Морамо бити одговорни према свима у ситуацији у којој је напросто сувише непознаница - каже наш диригент. - Ковид је ушао у Народно позориште, те би практично немогуће било одржати пробе и са оркестром "Мадленијанума" у коме су многи музичари из Народног, и који је требало да прати гошћу из Русије, Марију Гуљегину, на концерту најављеном за 3. новембар. Хрватска нам затвара границе, те скоро сигурно неће бити могућ ни долазак Загребачких солиста и Сретена Крстића, неизвестан је и долазак пијанисткиње из Мађарске, поменуте гошће из Русије... Ситуација се усложњава од дана до дана, ми остајемо у нади да се ипак макар нешто може одржати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)