ЕПОХА ГЛАМУРА И НАСИЉА: Књиге Џулијана барнса и Бранке Криловић

Д. Бт.

29. 10. 2020. у 10:24

ЕПОХА ГЛАМУРА И НАСИЉА: Књиге Џулијана барнса и Бранке Криловић

Фото промо

ИЗ продукције "Геопоетике" у среду су представљене две нове књиге: "Човек у црвеном капуту" Џулијана Барнса (1946), енглеског писца светског реномеа и роман "Лига безочних" Бранке Криловић (1950), дугогодишње уреднице РТС и позоришне критичарке.

Барнс је, како је добро приметио преводилац Зоран Пауновић, писац који уме да напише роман, чак и када не пише роман. Ова ромнасирана биографија је пример такве приповедачке алхемије, у чијем средишту је француски гинеколог, естета и бонвиван Самуел Пози. Њему се придружују још два лика који, лета 1885. долазе у Лондон, принц Едмон де Полињак и гроф Робер де Монтескју - Фезенсак. Радња се одвија до 1914. а међу јунацима су и низ славних људи тог времена, као што су Мопасан, Хенри Џејмс, Гонкур, Оскар Вајлд, Сара Бернар, која је била Позијева љубавница.

- Писац је дао слику тог времена, названог "бел епок", доба гламура и уживања, али и насиља и предрасуда - рекла је Јасна Новаков Сибиновић, извршна уредница.

Роман Бранке Криловић је, према речима Владислава Бајца, главног уредника, филигрански рад дат модерним језиком. Ауторка говори кроз лик мушкарца који преиспитује очинство у оба правца, према свом претку и према новорођеном детету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)