ФЕСТИВАЛ МЕТА ФИЛМА: Награда “Бранко Вучићевић” за Предрагу Бамбићу, Недељку Деспотовићу и Петру Јаконићу

А. П.

23. 10. 2020. у 23:45

ФЕСТИВАЛ МЕТА ФИЛМА: Награда “Бранко Вучићевић” за Предрагу Бамбићу, Недељку Деспотовићу и Петру Јаконићу

Фото: Depositphotos

НА ЗАВРШНОЈ вечери Петог фестивала мета филма, у суботу, 24. децембра у 20 часова у Арт биоскопу Коларац добитницима Предрага Бамбићу, Недељку Деспотовићу и Петру Јаконићу биће додељена награда “Бранко Вучићевић”, коју је дизајнирао Борут Вилд.

Тројица добитника почели су крајем седамдесетих година да се баве режијом експерименталних филмова у Кино клубу 8 и Академском кино клубу, а потом су им се путеви у професионалној кинематографији укрштали све до данашњег времена.

Предраг Бамбић је директор фотографије бројних играних и документарних филмова и продуцент (“Заклињем се”), а као редитељ потписао је филмове “Албертов пут”, “Крај” и “5X2К”:Дан када сам одлучио да одустанем”.

Фото: А.П.

Предраг Бамбић

Недељко Деспотовић је глумио у филму “Југ југоисток” и радио као продуцент (“Чекај ме ја сигурно нећу доћи”). Деспотовић по вокацији редитељ и аутор је филмова “Без града и закона”, “Последња Карпова трака” и “Изабрао сам Сократ-Прота-Крап”.

Петар Јаконић је монтажер бројних филмова и ТВ серија међу којима се истиче његова сарадња са Мишом Радивојевићем, Милутином Петровићем и Мирославом Лекићем. Режирао је ТВ серије “Црвено доба” и “Човек у сребрној јакни”.

Фото: А.П.

Недељко Деспотовић

Мета филмови су они у којима актери јасно указују да је оно што гледамо производ фикције и филмови који говоре о филмовима – о процесу припреме и снимања филма, баш као и коришћење већ готових филмова различитог порекла.

Фото: А.П.

Петар Јаконић

Награда „Бранко Вучићевић“ посвећена је сећању на изузетног аутора и преводиоца, творца појма „српска монтажа“, који је својим сценаристичким и критичарским опусом дао драгоцен допринос развоју овдашњег мета филма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)