ПОСЛЕ 20 ГОДИНА У СРЦЕ ЗЛОЧИНА: Нерешени случајеви настрадалих новинара и функционера уторком на РТС 1

Ј. БАЊАНИН

16. 10. 2020. у 17:43

ПОСЛЕ 20 ГОДИНА У СРЦЕ ЗЛОЧИНА: Нерешени случајеви настрадалих новинара и функционера уторком на РТС 1

Вељко Медић и Горан Шушљик / Фото РТС

ДРУГА сезона емисије "Срце злочина", аутора Вељка Медића, већ месец дана (уторком од 22.00 на РТС 1) привлачи пажњу публике. У играно-документарној форми екипа емисије бави се злочинима који су потресли читаву земљу, а који до данас нису добили судско разрешење. У десет наставака обухваћени су случајеви у периоду од 1994. до 2004, а међу којима су нерешена убиства двоје новинара, неколико високих државних функционера, двојице гардиста...

- Реч је о људима који су страдали због свог посла, због нечега што су урадили, или нису хтели да ураде. Половина случајева датира пре промене власти 5. октобра 2000, а половина после тог датума. Бавећи се могућим мотивима говорили смо и о времену у којем су ти људи живели и радили, о стању у медијима, политици, криминалу и економији - каже за "ТВ новости" Вељко Медић, аутор емисије "Срце злочина".

Према његовим речима, док је разгртао велове тајни са случајева које је "извукао", најтеже је било доћи до појединих људи и убедити их да говоре.

- Једна особа је своје непристајање на разговор објаснила речима: "Ти који су наручили то убиство можда су још живи и баве се неким послом. Не морам после толико година ја да их подсећам шта су урадили". Када вас неко одбије уз такво образложење, мало се обесхрабрите, али вас охрабре они који без задршке и са много аргумената говоре о некој особи, времену и злочину - објашњава Медић.

Емисија "Срце злочина" прострелила је срца гледалаца, али и пробудила успаване духове прошлости. Аутор каже да морамо решити бар неке злочине како бисмо могли да се са тим духовима обрачунамо, као и да правда стигне оне који су помислили да могу да пресуђују пре суда. Охрабрује то што у полицији, тужилаштву и судовима, истиче, има људи који не дозвољавају да се ухвати прашина на таквим предметима.

МИЛАН ПАНТИЋ - ЧУВАР ИСТИНЕ

Милан Пантић / Фото архива

ЈЕДНА од епизода "Срца злочина" посвећена је и убиству новинара "Новости" Милана Пантића (1954-2001).

- Пошто се 5. октобра променила власт, Пантић је помислио да то што ће радити свој посао и извештавати о малверзацијама и криминалу не може да буде проблем. Увек је био конкретан и директан. Прећено му је. Када се суочите са свим стварима и људима о којима је писао, схватите да је могао да има много непријатеља. Једини штит били су му текстови у којима је сваку информацију добро документовао. Шта може да буде толико важно да неко одлучи да убије новинара? Истина, односно њено објављивање! Милан Пантић је био чувар истине - истиче аутор емисије "Срце злочина" Вељко Медић.

На питање шта га побуђује да јавност подсећа на "репове" које као друштво вучемо, Вељко Медић каже да је то жеља да не заборавимо кроз шта смо прошли, као и оне који су нас кроз то водили:

- Када су се неки од ових случајева догодили, био сам у средњој школи, а неке сам пратио док сам био на факултету. Сећам их се, читао сам о њима, али нисам очекивао да ћу после толико година извештавати о њима. Уз добре сараднике, као што су сценаристи Александар Радуловић и Божидар Кнежевић, те редитељи Ивица Видановић, Слободанка Радун и Милош Радуновић, све је лакше.

Аутор емисије "Срце злочина" напомиње да су истраживања за епизоде увек занимљива.

- Нисмо имали увид у званичне списе тих предмета, тако да смо кроз разговоре са сведоцима, познаницима, сарадницима и родбином долазили до података. Многи од њих нису желели да говоре пред камером, али су њихове информације биле драгоцене - објашњава Вељко Медић. - Истином и правдом ће се бавити суд. Није добро да дуже од двадесет година не знамо ко је и због чега некога убио, био то грађанин, политичар, државни функционер или новинар. У овој сезони изабрали смо десет случајева, али има још неразјашњених злочина којих се сетимо само на годишњицу.

Недавно се навршило две деценије од преломног 5. октобра, који је, како примећује Вељко Медић, имао своје хероје и антихероје, победнике и губитнике.

- Да ли смо се икада питали шта је са свим оним невидљивим херојима, који су били принципијелни и спречили могуће крвопролиће тих дана? Један од таквих ратника био је и истражни судија Окружног суда у Београду Небојша Симеуновић. Његовом случају биће посвећена емисија 20. октобра - најављује Медић. - Судија Симеуновић нестао је 7. новембра, а његово тело откривено је у Дунаву, недалеко од хотела Југославија, 3. децембра 2000. Пронађен је мртав два месеца након што је, уочи 5. октобра, одбио да потпише налог за хапшење, тј. одреди притвор рударима из Колубаре и тадашњим лидерима ДОС Небојши Човићу и Борису Тадићу. У прошлости је Симеуновић радио и на случајевима убистава полицијског генерала Радована Стојичића Баџе и савезног министра одбране Павла Булатовића. Симеуновићева сестра од почетка је уверена да је њен брат убијен, а истражни органи кажу да се не може утврдити узрок смрти. Како је човек, који се према сведочењима пријатеља плашио воде, завршио у Дунаву?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)