"НОВОСТИ" СУ СПАСИЛЕ КАРИКАТУРУ: Уручене награде, фестивалски дани "Новости" и дање трају (ФОТО)

В.Н.

14. 10. 2020. у 13:00

НОВОСТИ СУ СПАСИЛЕ КАРИКАТУРУ: Уручене награде, фестивалски дани Новости и дање трају (ФОТО)

Фото: Н. Скендерија

ФЕСТИВАЛ "Новости" на www.novosti.rs увеличала је и додела награда са конкурса за карикатуру "Пјер" и отварање изложбе најуспешнијих радова, на овогодишњем 53. такмичењу у бритком духу и оштром перу.

- Вештина да кажу све а да не изговоре ниједну реч карикатуристе подиже на пиједестал мудраца. Мудро ћутећи терају нас да се насмејемо сопственим слабостима - рекао је Недељко Крсмановић, директор Компаније "Новости", отварајући, у Галерији Клуба РТС, поставку 120 селектованих радова, од 357 дела 97 аутора, колико их се пријавило на такмичење које су установили Слободан Глумац и Драган Савић. - Конкурс "Пјер" је незванично светско првенство у карикатури, јер су кандидати за награду освајали и највећа светска признања у овој области.

Фото: Н. Скендерија

Награду "Златни Пјер" Крсмановић је уручио ветерану Недељку Убовићу, за рад "Без речи", који се односи на актуелну политичку ситуацију у Црној Гори.

- Сваки човек би требало да има опсесију која друге људе стимулише на боље, лепше - каже лауреат, коме је карикатура управо таква преокупација. - Лепо је што "Новости" негују овај конкурс. Карикатура има и данас своје место, како код мојих колега, тако и код млађих људи, који тек почињу.

Фото: Н. Скендерија

Према мишљењу жирија, у коме су, поред главног и одговорног уредника "Новости" Милорада Вучелића и прошлогодишњег победника Душана Смиљанића, ове године били и уредник "Трна", афористичар Бојан Љубеновић, графички дизајнер Славимир Стојановић Футро и професор ФПУ Здравко Мићановић, "Сребрни Пјер" припао је Шпири Радуловићу, а "Бронзани Пјер" Миру Стефановићу.

Фото: Н. Скендерија

- Мени је ово шеста награда и нисам је очекивао - каже Радуловић, чије награђено дело носи назив "Ве-це". - На конкурсу учествујем у знак поштовања према "Новостима", јер заслужују највеће честитке што су успеле да сачувају карикатуру од пропасти. Одлучио сам се за тему нама својственог вређања свега и свачега, јер имамо превише ружних речи којима изражавамо наше незадовољство, несвесни да исте могу и нама да се врате.

Добитник признања "Ранко Гузина" Ненад Милићевић портретисао је прошлогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност.

Фото: Н. Скендерија

- Хандке је изузетан писац, који је оставио велики утисак на мене када смо се упознали у Земуну, пре 20 година - објашњава Милићевић. - Ова награда ми је изузетно драга, јер је била једина која ми је недостајала. "Златног Пјера" добио сам још 1986. Било је то моје друго учешће на конкурсу. Награду за портрет добио сам из шестог покушаја. Иначе, овогодишња изложба је изузетно добра.

Иако је најмлађи добитник, Филип Каран је ове године освојио свог другог "Пјера". За карикатуру "Лова" припало му је признање намењено за најбољег младог карикатуристу.

- Надам се да ће у будућности бити све више и више младих учесника на конкурсу "Пјер" - истиче Каран. - Карикатура је и даље присутна међу нама и тек ће бити, јер ће и даље бити људских грешака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)