СЕЋАЊЕ НА ПЕСНИКИЊУ ТРЕПЕТА: Доделом награда у Алексинцу завршени Књижевни сусрети "Гордана Брајовић"

М. КРАЉ

09. 10. 2020. у 21:24

ТАНАНИ свет стихова и снова Гордане Брајовић, дугогодишњег репортера "Вечерњих новости", оживљен је ове недеље у Алексинцу, на 23. књижевним сусретима, у чијем финалу су уручена признања.

СЕЋАЊЕ НА ПЕСНИКИЊУ ТРЕПЕТА: Доделом награда у Алексинцу завршени Књижевни сусрети Гордана Брајовић

Фото: Хаџи Миодраг Миладиновић

Додељена су: за најбољу књигу за децу и младе Драгану Хамовићу, за збирку "Рођен као змај - песме дечије и нимало наивне" ("Пчелица"), као и она намењена најуспешнијим радовима основаца и средњошколаца.

- Окупља нас сећање на једну песникињу велике сензибилности, трепета и отворености духа, на Гордану Брајовић - истакао је Хамовић примајући награду. - Речи су поигравале под њеним пером. И свој живот, као и далеку Индију, учинила нам је блиским и чудесним. Веровала је да су деца велика као песме. А њене песме биле су песме једне велике девојчице.

Лауреат награде са именом песникиње и новинарке, подсетио је на њене стихове: "Ти буди моје време / и ја ћу се / играти вековима," који су како је рекао, као створени за ову прилику:

- Ови сусрети, већ близу четврт века, остварују такву замисао. Нека се Гордана и даље игра, на многа лета, у нараштајима који долазе - закључио је Хамовић.

Фото: Хаџи Миодраг Миладиновић

Драган Хамовић

Према речима председнице жирија, професорке Зоране Опачић (у жирију су били и Владимир Андрић и Раде Танасијевић), стихови из награђене књиге наслањају се на културно и национално памћење, али су писани у модерном кључу, а аутор пева "из сопственог змајевског легла". Хамовићеви змајеви су, како је нагласила, и из прошлости, али и из садашњости.

УСКОРО ШКОЛИ ИМЕ ПЕСНИКИЊЕ

У ДВОРИШТУ основне школе у Суботинцу, у околини Алексинца, у коме је Гордана рођена, на дрвету (уметничкој инсталацији) на коме су плочице са именима досадашњих лауреата, своју "трешњу" поставио је и Драган Хамовић. Књижевни сусрети традиционално се одржавају у пролеће, у време трешања (честог мотива у Горданиној поезији), а ово је први пут да су померени за јесен, због пандемије вируса корона. Иначе, у петак се у Суботинцу могло чути како ће ускоро бити покренута иницијатива да школа добије име Гордане Брајовић.

Када је реч о конкурсу за младе ауторе, у три категорије - млађи и старији основци и средњошколци - број радова премашио је 400, а стигли су из 68 основних и 20 средњих школа, из свих крајева Србије. Традиционално, они су писали радове на мотиве из Горданиних песама, па су ученици од првог до петог разреда, за своје прозне и поетске радове, за задатак имали тему "Шта сањају деца", они од петог до осмог - "Предели сна", а средњошколци - "Човек добре наде".

Први пут награђен је и један школски часопис - "Вуков основац", ОШ "Вук Караџић" из Кикинде. У част награђених изведен је програм "Индија" , посвећен великој Горданиној инспирацији, земљи у којој је провела пет година са супругом Радетом Брајевићем (тадашњим дописником из Њу Делхија, а потом и главним уредником "Новости"), пишући из ње репортаже о необичним људима и пределима. Тај чаробни свет дочарали су млади креативци Центра за културу из Алексинца - чланови хора "Мали вокали", као и чланови студија глуме и плесног студија "Ронде".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

АНАСТАСИЈИ ТРАЧ ТЕШКО ПАО: Јелена открила у каквом су односу