БАЈИЋ – БИЛО ЈЕ ТО КАО НА ФИЛМУ: Публика на фестивалу LIFFE великим и дугим аплаузом одала пошту Горану Паскаљевићу

И.Митић

26. 09. 2020. у 16:40

БАЈИЋ – БИЛО ЈЕ ТО КАО НА ФИЛМУ: Публика на фестивалу LIFFE великим и дугим аплаузом одала пошту Горану Паскаљевићу

Фото: И. Митић

КАДА је Дарко Бајић, уметнички директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(LIFFE), после пројекције његовог филма "Име народа", публици саопштио да је преминуо Горан Паскаљевић, овогодишњи добитник највишег признања лесковачког фестивал, уместо минута ћутања, зачуо се громогласан аплауз.

- Било је то као на филму. Уместо минута ћутања добио је аплауз који је дуго трајао и говорио колико гледаоци желе да му захвале за све оне филмове које је направио. То је велика трагедија за европску, светску и српску културу и лични губитак за све нас који смо Горана познавали и поштовали – казао је Бајић.

Он је рекао да се у петак ујутру чуо са Горановом супругом и да је тада сазнао да је познати редитељ имао операцију и да се опоравља, a да је пре тога све време био у контакту са Паскаљевићем који му је био лични пријатељ.

Вест о смрти познатог редитеља стигла је само пола сата након што је и званично саопштено да је добио награду за афирмацију регионалне филмске уметности у свету која носи име прослављеног редитеља Живојина Жике Павловића.

Тада је и прочитана последња Горанова порука публици у којој је навео да му је учињена велика част тиме што му је додељена награда са Павловићевим именом који му је био пријатељ, али и узор, јер је из његових филмова учио исто онолико колико је учио о филму на прашкој академији.

Паскаљевић је десети добитник престижне награде на фестивалу LIFFE. Међу досадашљим лауреатима овог признања су: Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Бата Живојиновић, Драган Николић, Раде Шербеџија, Емир Кустурица, Славко Штимац, Слободан Шијан и Богдан Диклић.

LIFFE је током 12 година постојања угостио више од 80 најпознатијих редитеља и велики број глумаца из целог региона, а на њему је приказано више од 250 филмова које је видело око 80.000 гледалаца. Бајић је рекао да је Паскаљевић више пута долазио у Лесковац и да је волео LIFFE, a да су му људи које је сретао у граду на Ветерници били веома драги.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)