ПИСЦИ УСТАЛИ У ОДБРАНУ КОЛЕГЕ: Након тужбе Илића, колеге подржале Игора Перишића (ФОТО)

М. МИРКОВИЋ

25. 09. 2020. у 19:36

ПИСЦИ УСТАЛИ У ОДБРАНУ КОЛЕГЕ: Након тужбе Илића, колеге подржале Игора Перишића (ФОТО)

Фото Н. Скендерија

АКТУЕЛНИ лауреат "Нинове" награде за роман године, Саша Илић, тужио је теоретичара књижевности др Игора Перишића, због ставова и теза које је Перишић јавно износио доследно се супротстављајући одлукама "Ниновог" жирија - а пре свега идеолошким механизмима који артикулишу функционисање тог жирија, али умногоме утичу и на целу књижевну сцену.

Док је "Ниновац" Илић, након јучерашњег припремног рочишта на коме се није директно суочавао са туженим, журно напустио Палату правде избегавајући да се суочи и са камерама - Перишића је испред, уз новинарске екипе, дочекала и екипа пријатеља писаца.

"Бојкоташи 'Нина'" Владимир Табашевић, Владимир Кецмановић, Игор Маројевић, Славиша Павловић, уз Стефана Михајловског, свесрдно су подржали књижевног зналца који је право из суднице стао пред камере и изговорио:

- Можда би најпримереније било да вам се обратим уз речи "Другови и другарице, срећна вам нова 1945".

Перишић је појаснио да за њега цео овај процес, који је у зачетку, "представља велики ретро шок и корак уназад, у време када су земљом кружили политички комесари који су проверавали подобност интелектуалаца - дакле, људи који су у обавези да подвргавају критици све оно што је од јавног значаја".

- Подносилац тужбе себе види као битну фигуру у антиратној политици, али и сам сам неко ко се супротаставља ратној политици и реторици - додао је Перишић. - Зато мислим да Илић ради нешто лоше за мир у региону, инсистирајући на некаквим лукративним наративима и потреби да нас мири и четврт века касније, што је контрапродуктивно и даје импулс за нове сукобе.

Саша Илић је Игора Перишића тужио за његов став, што је први покушај увођења вербалног деликта у култури, од пада Берлинског зида, јасан је Владимир Кецмановић, који каже:

- Идеја да се неко тужи због мишљења и става који износи, била би смешна да није тужна, и није ми јасно како правосуђе нема некакав механизам да овакве тужбе одбаци. Илић је изабрао погрешан пут, јер ако неко хоће да му се књига прода у више од хиљаду примерака, идеја је да неко тужи њега!

ТУЖБА Саша Илић

Фото Н. Скендерија

Илићев претходник у низу лауреата "Нинове" награде, Владимир Табашевић, подсетио је да је писац Саша Илић тужио Перишића за повреду угледа и личног осећања части, због тезе коју је Перишић изнео а која није без смисла:

- Апсурдно је што је баш Илић у свом књижевном ангажману радио на отварању сукоба на овим просторима, и да управо он припада пропагандној машинерији која ради на уништавању осећања части код свих грађана Србије. Машинерији која онемогућава да се било ко осећа часно и достојанствено, инсистирајући на томе да је једино пожељно осећање грађана Србије - кривица.

СУКОБИ НА КЊИЖЕВНОМ ПОЉУ

САМА "Нинова" награда, истакао је и Табашевић, место је сукоба и борбе на књижевном пољу и нешто што се мора подвргавати критици и покушајима превредновања.

Игор Маројевић нагласио је да је сама награда значајна, иако неоправдано, те да због тога тензије од прошлогодишње доделе готово да и нису сплашњавале:

- У међувремену се једино појавио ковид који се показао као добар савезник "Нинове" награде, али као нешто мање добар савезник лауреата, чија је књига најслабије продавани роман који је понео ову награду.

Игор Маројевић сматра да се тужба против Игора Перишића најтачније може описати као - прогон јавне речи, и додаје:

- Оптужени је интелектуалац познат по демократским ставовима, и покушај да се он прикаже у некаквој опскурној варијанти је апсурдан - а прави је парадокс што нас на тоталитарне методе, које подразумевају и присилно рушење слободе јавне речи, враћа неко ко се представља као припадник прогресивних снага. Питам се шта ће то и њему самом, шта ће овим постићи, и зашто је његова душевна бол тако јефтина?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)