ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЛЕСКОВЦУ: Љубитељи седме уметности под маскама

И. Митић

22. 09. 2020. у 20:45

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЛЕСКОВЦУ: Љубитељи седме уметности под маскама

Фото: И. Митић

У БИОСКОП Лесковачког културног центра(ЛКЦ) и салу овдашњег Народног позоришта током пројекције 12 филмова из званичне конкуренције 13. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије(ЛИФФЕ) публика ће моћи да уђе тек после обавезне дезинфекције руку и са заштитним маскама које ће морати да носи све време трајања филма.

Због епидемије вируса корона већина садржаја са петодневног фестивала биће пребачена на изнајмљену онлајн платформу, док ће гламур ове манифестације, на који су Лесковчани већ навикли, изостати.

Овогодишњи ЛИФФЕ, који доноси пресек најбоље и најновије филмске продукције из земаља бивше Југославије, отвара се 25. септембра у Народном позоришту испред кога неће бити црвеног тепиха, окупљања публике, видео-бимова и раскошне расвете. Неће бити ни гостију из региона, док ће се традиционална Конференција редитеља некадашње Југославије и редовне конференције за новинаре преселити у дигитални свет. Што се физичког присуства медија тиче изузетак ће бити само отварање и затварање престижне манифестације.

- Ове године оријентисали смо се на онлајн платформу са жељом да заштитимо наше суграђене од евентуалне инфекције, али и да их у исто време не ускратимо за садржаје које смо припремили. Већина онога што се буде дешавало током фестивала биће доступно, не само Лесковчанима, већ и свима у региону. Што се публике у салама тиче молимо их да поштују све предвиђе мере како не би смо морали да их, током приказивања филма, подсећамо на то – истиче Сања Цонић, директорка ЛКЦ, који је организатор фестивала.

На онлајн платформи „mojoff.net/leskovacfilmfestival“ публика ће моћи да види ретроспективу најбољих филмова са ранијих фестивала, независне филмове као и поједина остварења из званичне овогодишње конкуренције. Поједини наслови ће моћи да се гледају бесплатно, док ће се неки симболично плаћати картицом. Цена карте је око 200 динара. Планирано је да се трибине „У крупном плану“ одвијају уз присуство публике, али су организатори спремни да и њих „преместе“ на интернет.

МОНОГРАФИЈА О ЖИКИ ПАВЛОВИЋУ

Организатори ЛИФФЕ из ЛКЦ раде на припреми монографије о Живојину Жики Павловићу, чије име носе награде фестивала. Монографију већ увелико припрема Мирољуб Стојановић, уредник издаваштва у Филмском центру Србије, за кога кажу да је један од највећих познавалаца Павловићевог живота и рада на филму, али и у сликарству и књижевности. Слоган овогодишњег ЛИФФЕ је „Филм увек“, а организаторима је, поред квалитетне филмске понуде, најважније да су очували његов континуитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)