„МАЛИ ПРИНЦ“ ВЛАДИМИРУ АНДРИЋУ: У Суботици почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

20. 09. 2020. у 21:51

„МАЛИ ПРИНЦ“ ВЛАДИМИРУ АНДРИЋУ: У Суботици почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу

Фото: Ј. Лемајић

ТЕК што је спуштена завеса Палићког филмског фестивала, у Суботици је почео друга велика културна смотра – 27. Међународни фестивал позоришта за децу.

Фестивал који ће се до 24. септембра одржавати у комбинованој форми почео је доделом награде „Мали принц“ писцу, драматургу и редитељу Владимиру Андрићу, а потом и представом „Зовем се Ернест“ словеначког позоришта „Небо“.

-Са луткама сам се срео случајно. Био сам студент режије када је све то закувао Душко Радовић, који ме је „увалио" да режирам прву драму намењену деци и младима, кад сам имао 20 година. А после тога и прву серију, која је била луткарска – рекао је Андрић приликом доделе награде. - Имао сам срећу да се бавим оним што ми је и занат, и што ми је више од хобија – моја једина права забава. Примио сам више награда, али ова ми се издваја зато што сам један од поклоника Антоана Де Сент Егзиперија, тате Малог принца"

У име града домаћина љубитеље театра за најмлађе поздравио је градоначелник Стеван Бакић, истичући понос што се фестивал одржава упркос пандемији.

-Уметност је посебно важна када је човечанство суочено са овако тешким искушењима. Она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са свим проблемима. Позоришна уметност за децу, као велика радионица маште и игре, посебно је драгоцена јер је усмерена на генерације које ће наследити један другачији свет, за чију обнову и осмишљавање ће требати много креативности - поручио је Бакић. - Окосницу програма ове године чиниће дечја позоришта из Србије, што ће бити прилика да се оснаже и домаће уметничке везе и оживи домаћа сцена позоришта за децу.

У оквиру главног програма фестивала, публика ће уживо моћи да погледа још пет представа из Србије, међу којима су „Театру с љубављу” Дечјег позоришта Суботица, „Гуливер” Малог позоришта „Душко Радовић” из Београда, „Дебела” Позоришта младих Нови Сад, „Ко се боји Исадоре Данкан” Центра савремене уметничке продукције „Вива Денс” из Новог Сада и представу „Црвенкапа” позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.За пет иностраних остварења биће организоване видео пројекције у биоскопу "Еуросинема", где ће на великом платну публика моћи да погледа представе „Краљица боја” аустријског позоришта Фауерблау, „Пингвин” Регионалног луткарског позоришта из Брјанска, „Гули” у продукцији Галилејског мултикултурног позоришта из Израела, „Алисине авантуре у земљи чуда” немачког позоришта Зенобиа, те представу „Ми смо Теракота војска” Шијанског дечјег позоришта из Кине.

Због комбинованог приказивања овогодишњи главни програм неће имати такмичарски карактер.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)