ЧЕКА СЕ ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Ево како ће бити одржан Сајам књига - издавачи неће под куполе

Д. МАТОВИЋ

19. 09. 2020. у 09:13

ЧЕКА СЕ ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Ево како ће бити одржан Сајам књига - издавачи неће под куполе

Фото: К. Михајловић

ШТА се бели у беломе граду? Ал` је снег, ал` су лабудови?"... Нит` је снег нит` су лабудови, него чадори српски` издавача. Испред "Цвијете Зузорић" на Калемегдану.

Сасвим је извесно да Међународног београдског сајма књига у последњој недељи октобра бити неће. Иако се Кризни штаб још није званично изјаснио да ли је безбедно да се наша највећа смотра писане речи одржи под куполама Београдског сајма (одлуку ће обзнанити у понедељак), домаћи издавачи су скоро у једном гласу рекли да не желе да изложе здравственом ризику ни посетиоце, ни своје запослене.

Како "Новости" незванично сазнају, у Кризном штабу још није одобрен рад сајмова и да се вероватно  ситуација неће променити до те мере да се тако масовно окупљање може одржати безбедно. Али, мали вирус не може да заустави живот, а многи суграђани су навикли да у октобру "живе за књигу". Свесни тога издавачи су Секретаријату за културу Београда предложили да се направи фестивал књиге на отвореном. "Град књиге", како су га чланови Удружења професионалних издавача у допису Секретаријату назвали, могао би да буде смештен на Малом Калемегдану.

НИЈЕ ВРЕМЕ

НИСУ се одржали ни други сајмови, па не мора да буде ни сајма књига. Није време за сајмове - каже Саша Петковић, сувласник "Вулкана". - Најгоре би било да се људи по халама поразболевају, онда би нам сви рекли да смо криви за ширење епидемије.

- Поред продаје књига под једнообразним шаторима, анимирали бисмо књижаре, али и друге продавце у Кнез Михаиловој да се укључе у излагачки програм. Немамо намеру да организујемо програмска окупљања, односно догађаје, већ видео анимацију на неколико места, али у складу с могућностима, будући да је времена за припрему мало - написали су издавачи.

Манифестација у славу писане речи, ако је буде, неће подсећати на "шабачки вашар". Све би се дешавало под шаторима, који подсећају на пагоде, а који су већ годинама светски тренд за сличне догађаје. Притом, сви би били довољно одвојени једни од других, тако да би задовољавали мере опреза које се већ примењују у продавницама, апотекама, банкама...

Зоран Хамовић/Фото: Б. Субашић

- Не правимо ми алтернативу Сајма књига, ово би била једна врста хибрида, нешто што доноси будући концепт - каже Зоран Хамовић, председник Удружења професионалних издавача.

- Сајмови књига изгубили су свој концепт захваљујући интернету и другим начинима комуникације. Фестивалски део сајма је постао главни, а за то више сајамске хале нису потребне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)