„СЛУШАЈ МЕНЕ А РАДИ ПО СВОМЕ“ У Сремским Карловцима обележен дан рођења Душка Трифуновића

Ј. СИМИЋ

14. 09. 2020. у 11:43

„СЛУШАЈ МЕНЕ А РАДИ ПО СВОМЕ“ У Сремским Карловцима обележен дан рођења Душка Трифуновића

ФОТО: Приватна архива

ЈА се сећам својих ранијих живота само по том што се сећам својих бивших љубави.

Нама је љубав само показана на увид, остављена кратко као музејски експонат.


Ово је тек једно од зрнаца духа Душка Трифуновића и „филозофа без школе“ како је у поднаслову књиге „Слушај мене а ради по своме“ навео Богомир Мијатовић, приређивач овог штива у едицији новосадског „Прометеја“ које на стотинак страница садржи најзанимљивије Трифуновићеве мисли изречене у разговорима са пријатељима и у бројним интервјума.

У недељу  се навршило  87 лета од рођења Трифуновића (Сијековац, БиХ, 1933 – Нови Сад, 2006), песника  који је својим стиховима описменио домаћи рокенрол а уз то оставио књижевни опус од 84 збирке песама и четири романа. Тим,рођенданским  поводом, у Сремским Карловцима, на брду Черату где овај великан стихова почива. Промовисана је и нова књига.

Фото: Ј.С.

 

-Сви ми који смо познавали Душка и дружили се са њим, знали смо да је он и велики усмењак. Његово живо казивање пленило је пажњу свих присутних и увек се могло запамтити понешто занимљиво.- рекао је Зоран Колунџија, власник „Прометеја“ који је током 14 година Трифуновићевог избеглиштва у Новом Саду објавио 25 његових књига.

Мијатовић, познати новинар, музички уредник и публициста који је ранијих година објавио већ једну књигу о Трифуновићу „Памтите ме по песмама мојим“, за ову прилику  ишчитао је све што је Трифуновић написао, а то укључује поезију ,прозу, новинске интервјуе, радио и тв емисије.

-Листајући их пажљиво, упознао сам једног новог, морам да признам, чак и мојој генерацији мало познатог Душка –  мудраца, да не кажем филозофа.Ова књига заправо има један једини циљ – да вас заинтигира да прочитате сва Душкова дела јер тврдим  да за његовог живота од дрвета нисмо видели шуму – сматра Мијатовић.

Фото: Ј.С.

 

Вест о новом штиву „Слушај мене а ради по своме“, одјекнула је до Бањалуке одакле је већ стигао позив за промоцију како би и публика у Републици Српској освежила сећање на Трифуновића.Реч је о оним читаоцима и слушачлацима стасалим уз његове стихове, било да су  их упијали из збирки и читанки, или певали са “Бијелим дугметом”, “Индексима”, Јадранком Стојковић, Здравком Чолићем, Вајтом и “Тешком индустријом”...


А о чему је све размишљао „филозоф“ Трифуновић ? Он који је готово нечујно отишао из ратом погођеног Сарајева и уточиште нашао у Новом Саду,имао је обичај да каже да „када ратују народи,то неки старци уз помоћ живе силе,односно мртвих младића, скрећу пажњу на остатке свог живота без покрића“.

Сарајево у којем је написао своје најбоље књиге, јетко је помињао уз опаску да га тамо неће запасти ни улица ни библиотека а одмах затим  само њему својственомдуховитошћу  приметио: „Уживам у Војводини, у сунцу.Само ми овде ништа не сме испасти из руке јер би одмах никло.“                                

Фото: Ј.С.

 

МОЈЕ ПЕСМЕ С „ФАЛИНКОМ“

АУТОР музичких рокенрол класика „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом месту“,“Ти си ми била у свему нај,нај“,“Главо луда“,најчешће се шалио на свој рачун.

-Ја сам срећан човек због тога што се моје песме знају напамет,али фалинка је у свему томе што многи не знају да сам то ја написао - говорио је Трифуновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)