ЗБОГ КЛИНТОНА ХЕРОЈ У ГРЧКОЈ: Душан Рељић, добитник награде за допринос стрипу, на балканској смотри

М. МИРКОВИЋ

15. 08. 2020. у 12:00

Изложба "Душан Рељић: Стрип легенда" биће отворена вечерас у 19 часова у лесковачкој Народној библиотеци "Радоје Домановић".

ЗБОГ КЛИНТОНА ХЕРОЈ У ГРЧКОЈ: Душан Рељић,  добитник награде за допринос стрипу, на балканској смотри

Душан Рељић / Фото Приватна архива

У централном излогу током 22. Балканске смотре младих стрип аутора пред публиком стајаће одабрани радови овог врсног цртача, мајстора стрипа али и политичке карикатуре, добитника награде за допринос српском стрипу.

- Ово признање у Лесковцу ми заиста много значи, јер сам после свих година схватио да сам грешио што сам од изложби, награда и интервјуа, бежао као од куге, па још 17 година избивао из земље и доживео да ме људи забораве - открива, за "Новости", Душан Рељић. - Драго ми је што сам Коканову плакету за допринос српском стрипу добио управо на предлог ентузијаста стрипа који ме ипак нису заборавили и то управо на фестивалу за младе, јер је скоро цео мој радни опус био усмерен њима. Једино ми није драго што због короне нисам могао да дођем и лично узмем награду, а успут и да "мазнем" чувену лесковачку пљескавицу. Нисам био у прилици да је пробам јер никада нисам био у Лесковцу. Надам се да ћу добити прилику када сва ова ујдурма прође.

Поставка представља донекле скраћено издање оне која је требало да буде представљена у београдском СКЦ, уз промоцију монографије Предрага Ђурића посвећене Рељићу. Ова књига обухвата избор од неколико хиљада страница стрипова, карикатура и илустрација које је Рељић урадио током више од пола века.

- Наслов изложбе можда делује помало претенциозно, али кад се наведе да је Рељић током своје цртачке каријере цртао, између осталих, и авантуре Тома и Џерија, Била и Була, Микија Мауса, те да у Грчкој ужива статус једног од најугледнијих карикатуриста и стрип аутора са петоцифреним тиражима, постаје јасно да је Рељићев статус стрип легенде и више него оправдан - наводи Марко Стојановић, спиритус мовенс Смотре и лесковачке школе стрипа.

На осам табли биће представљена ретроспектива пребогате каријере која обухвата ране Душанове радове, његов "Декамерон", кратке карикатуралне стрипове у којима је непревазиђени махер, али и политичку карикатуру са којом је "дрмао" са насловних страница грчких листова.

Карикатура - Клинтон и Хилари долећу на митском Пегазу

Чувена насловна страна недељне "Елефтеротипије" наручена му је пред долазак Клинтона у државну посету Грчкој (у коју је, вели Душан, "Били и долазио вероватно да убеди Грке како смо ми варвари, месождери"), донела му је ангажман у том листу, али га и прославила - у дневној "Елефтеротипији" објављен је антрфиле са том карикатуром, уз наслов: "Србин опет зај...о Американце!". А шта се у ствари десило?

- Пошто сам направио једну масовну карикатуру на којој Клинтон са Хилари долеће испред Партенона на митском Пегазу на коме пише Air horse one, са Астериксом и целом булументом из "малог галског села коме Цезар не може ништа", којој сам поскидао главе и заменио их булументом глава грчких политичара, ја сам (по угледу на Удерзо) ставио потпис Дусхерзо, тако да Амери нису знали моје етничко порекло. Не знам како је реаговала америчка влада после објављивања тог антрфилеа, али знам да сам овде добио статус хероја. Сви су одједном знали за мене - објашњава нам Душан Рељић.

РАДОВИ НА "ЈУТЈУБУ"

О ДУШАНУ Рељићу, свестраном уметнику и виртуозном цртачу, говориће издавач монографије о њему, Живојин Жика Тамбурић, власник издавачке куће Modesty, и директорка лесковачке Народне библиотеке Весна Илић - а снимак, употпуњен приказима Душанових радова, од вечерас ће бити доступан на "Јутјубу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)