ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Нестали споменици

Слободан Малдини

04. 08. 2020. у 11:48

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Нестали споменици

Фото: В. Данилов

Када је 2019. пожар уништио париску катедралу Нотр Дам, свет се ујединио у спасавању овог јединственог културног блага.

Међутим, након што је недавно истанбулска Аја Софија претворена у џамију, није реаговао довољно снажно у заштити Унесковог културног добра. Најзначајнији византијски хришћански споменик изгубио је карактер и преко ноћи постао исламски верски објекат. Али овакви догађаји мало кога данас изненађују. Споменици културе свакодневно нестају, било због катастрофа, политичких промена или немара друштва. Подсетићу на неколико домаћих примера.

На београдској депонији смећа у Винчи - простору јединственог археолошког налазишта комплекса античких римских вила, недавно је пронађен непроцењиви римски мермерни споменик. Већ наредне ноћи лопови су однели ову 300 килограма тешку стелану. Неки су прстом упрли у кријумчаре антиквитета, а скептици су подсетили на случајеве када су слични споменици украдени са овог археолошког локалитета - ђубришта, завршили у темељима и степеништима оближњих сеоских кућа. Али сви су одахнули када је стела пронађена у шипражју, а лопови приведени.
У другом недавном догађају не ради се о крађи, већ о тешком немару. Након дугогодишњег запостављања скулптура насталих на симпозијуму "Меандер" апатинског културног центра, ова ремек-дела, постављена у парку "Бање Јунаковић", преко ноћи су нестала, а нека су завршила као отпад. Одлуком директорке бање уклоњене су скулптуре Милуна Видића, Косте Богдановића, Жељке Момиров, Драгослава Крнајског и Милована Даговића. Ова збирка - јединствено културно добро бачена је јер се актуелној директорки бање - не свиђа! Истих дана, изненађени шетачи на новобеоградском Савском кеју код Сајмишта присуствовали су несвакидашњем вандализму. Три скулптуре у скупоценом мермеру: Ђорђија Црнчевића, Веније Вучинић Турински и Ане Бешлић које ту стоје још из времена осамдесетих, радници ЈКП "Зеленило Београд" офарбали су у бело!

Фото Лична архива

Споменик краљевима Петру Првом и Александру Карађорђевићу у Паризу


Али постоје и примери када су капиталне скулптуре необјашњиво нестале. Шест метара високом и две тоне тешком споменику краљу Александру Карађорђевићу вајара Драгомира Арамбашића, постављеном 1936. испред управне зграде "Заставе" у Крагујевцу, већ 74 године нема трага. Али то је само један од стотине монумената краљу Југославије који више не постоје. Међу њима су дела вајара Лојзе Долинара у Љубљани, Скопљу и Високом, споменик Антуна Аугустинчића и Франа Кршинића на Сушаку, Кршинићеви у Босанској Крупи, Новом Бечеју, Сарајеву, Загребу, Бјеловару, Мештровићев рељеф у Дубровнику, спомен-светионик у Сплиту... Њиховим нестанком избрисана је из свести народа важна ера историје и културе нашег поднебља. Један од ретких примера је сачуван монументални споменик нашем краљу-витезу француског вајара Максима Реала дел Сарта у елитном кварту Париза, где му сваке године одаје пошту - Република Француска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Srboljub

04.08.2020. 11:53

Autor je izostavio i stotine spomenika Josipu Brozu Titu, kao i druga spomen-znamenja partizanskim borcima iz Drugog svetskog rata. Njihovim nestankom je isto tako izbrisana iz svesti naroda važna era istorije i kulture našeg podneblja.

Talaj

05.08.2020. 12:32

Za Aleksandra i Karađorđeviće generalno, uopšte nije ni šteta! U odnosu na zlo koje su nam napravili stvarajući Jugoslaviju. Kao ni za JBT koji je uklanjao njihove spomenike i postavljao svoje i partizanske. Prema tome - Broz uklonio njih, mi Brozove i kvit - nemamo obavezu da vraćamo Aleksandra! Ni potrebu.