ПОДРЖАЛИ СМО ПОГРЕШНУ СТРАНУ: Амерички писац Пол Полански страдање српског народа на Космету преточио у књиге

Јелена Ћосин

недеља, 02. 08. 2020. у 08:18

ПОДРЖАЛИ СМО ПОГРЕШНУ СТРАНУ: Амерички писац Пол Полански страдање српског народа на Космету преточио у књиге

Фото Ј. Ћосин

НА Косово сам дошао у јуну 1999. заједно са НАТО трупама. И као Американац који се о Косову информисао из америчких медија, био сам проалбански оријентисан.

Као и већина нас који смо били тамо. Недуго потом, доживео сам да ми амерички војници прилазе са сузама у очима говорећи: "Подржали смо погрешну страну!" Могао сам то чути скоро свакодневно...

Ово, за "Новости", прича амерички писац, песник, историчар и социјални антрополог Пол Полански, који је на Косову живео и радио од 1999. па до 2005. преко хуманитарне организације из Прага радећи истраживање о Ромима. Био је сведок патње српског народа и мањина, а сведочења о томе преточио је у књиге.

- Нисам политички оријентисан, али сам сведок тих догађаја. Писао сам о одбијању Кфора да заштити мањине. Касније сам био сведок погрома у пролеће 2004, када су све енклаве биле нападнуте од стране Албанаца. Био сам присутан када су Албанци довезли цистерну са горивом, полили болницу у Косову Пољу и запалили је да изгори до темеља. Доктори и медицинско особље које је било унутра, бежали су напоље кроз споредне излазе док сам ја стајао са полицијским снагама УН које су одбијале да интервенишу - и даље са неверицом говори овај амерички писац.

ЈЕДНОМ приликом посетио је, каже, јужни део Косовске Митровице, када је већи део Рома који је био смештен у кампу у којем је боравио и он сам, протеран из тог града на Ибру.

- Из организације за коју сам радио тражили су да одем тамо и проверим да ли су њихове куће читаве и да ли су њихови рођаци још увек тамо. Отишао сам са својим преводиоцем, али су нас зауставиле француске трупе. Видео сам да Албанци односе ствари из ромских домова и спаљују куће. Рекао сам француским војницима да их зауставе, на шта ми је њихов командир одговорио: "Наш задатак је да само заштитимо Албанце. Ако желите да их пријавите, зовите полицију!" Полиције није било јер је српска полиција отишла и остао је само Кфор. Стајати немоћно пред таквим призором је језиво - присећа се Полански.

ПОРЕКЛОМ из Ајове, већи део живота је провео у Европи, проучавајући кретање и миграције ромског становништва. Пред сам крај бомбардовања Југославије дошао је на Косово, где је, на захтев УН, требало да волонтира у ромском избегличком кампу.

Неколико мпокушаја отмице

ТО што је током рата на КиМ заступао другу страну умало да га кошта живота.

- Албанци су покушали да ме киднапују неколико пута. На крају је то био и главни разлог зашто сам напустио Косово. Имао сам много проблема. УН ме није желео, моја амбасада такође. За њих сам био "персона нон грата" - каже Полански.

- Тамо сам провео три месеца као једини припадник неромске популације. Помагао сам им, штитећи их од Албанаца који су увек претили да ће напасти камп. Када су сазнали да амерички држављанин живи са њима, одустали су. Обилазио сам и остала места на Косову, селио се од једног до другог - објашњава Пол.

Живот је наставио у Нишу, јер га је 2004. позвала јеврејска организација JWC из Париза. Они су чули за јеврејско гробље у Нишу, једно од најстаријих на Балкану, са натписима на споменицима које нико није умео да протумачи, а које је требало очистити.

- Након чишћења гробља, накратко сам се вратио на Косово јер сам открио да су кампови које је поставио UNHCR за ромску популацију били на земљи загађеном оловом из рудника Трепча. Светска здравствена организација је урадила анализу крви ромске деце из тих кампова и открила до тада, у медицинској литератури, незабележену, рекордно високу концентрацију олова у крви. Рекли су да ће свако дете које се буде родило у том кампу имати трајно оштећење мозга. Наредне две године провео сам убеђујући УН да пресели људе из тих кампова на нека безбеднија места. Објавио сам чланке у "Њујорк хералд трибјуну", као и књигу у којој сам напао челнике УН и добротворних организација које су дозволиле да се ово догоди. Више од 100 Рома је преминуло током те две године док сам ја покушавао да преместим људе одатле - открива Пол.

ПОСЛЕ мисије на КиМ вратио се у Ниш, где је 2006. купио кућу. Каже да је у Кнез Селу, надомак Ниша, пронашао свој мир, а и ваздух му изузетно одговара за његове бронхијалне проблем са којима се борио читавог живота. Иако на српском зна само по коју реч, дружи се са комшијама, које су му помагале и током ванредног стања због пандемије. У Америку иде једном годишње, за Божић, који проводи са синовима и унуцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Miro Markovic

02.08.2020. 09:10

Mr. Paul Polansky, I thank you for your efforts to tell to the whole world about the crimes of the Clinton's administration against the Serbian people and all other minorities who suffered a lot under the terror of Kosovo's Albanians. Bombing of Serbia and Montenegro during the Spring 1999. was a war crime, which will be prosecuted in the future, when the times of justice come into the USA.

deda

02.08.2020. 10:09

Sve se znalo i podmuklo sakrivalo.Za cudo jos uvek.Svi ti pocinioci bi trebali davno da budu osudjeni.Nema prevde fasisti i dalje zastupaju siptarske zlotvore i svoje interese nepostujuci UNO zakone.To trebaceo svet da vidi i da osudi agresore.

maniks

02.08.2020. 10:49

Amerika zna istinu ali oni i danas podrzavaju siptare. Ameriku istina ne interesuje kao i fasisticku Nemcku i druge zapadne zemlje. Cilj im je isti , unistiti i rasparcati Srbiju. Da bi se Srbija odbranila od Amerike i celog zapada potreban joj samo jedan jedini saveznik bratska Rusija .

Šator

03.08.2020. 23:32

@maniks - Мање-више тако је. ЕУ чланство за нас је лонац са врелом водом. Оно што је добро у ЕУ треба да усвојимо. А имамо и паре... Њемци су нам дужни одштету за два свијетска рата и агресију почетком 90'тих. Само не видим да је ико тражио!?

Šator

02.08.2020. 11:15

Ajde... ma jel moguće da ste se iznenadili... Holbruk, Olbrajt, Klinton i sl. satanisti pojma nisu imali o čemu se radi... Kao ni u Afganistanu sa mudžahedinima 70'tih, u Nikaragvi sa antisandinistima, u Čileu sa Pinočeom.... A ovakvi kao ovaj čiča služe im ka list od smokve...

buki

03.08.2020. 09:20

@Šator - Није се сад изненадио, него 99 када је дошао на КиМ инструисан да су Шиптари угрожени. Све што је он тада видео, видели су и други, али је он био један од ретких који је покушао да помогне, кога је то што види дотакло. Верујем му да се као појединац борио (и даље се бори - написао је књигу) колико је могао. Да је тих година гурао истину док га не убију, ми не би имали никакве користи од тога и сада би био један мање који прича истину о међународним терористима на КиМ. То што није научио српски правдам тежином нашег језика, а и нису сви таленти за учење страних језика. Некако овом човеку верујем, за разлику од многих других покајника, јер ни тада није ћутао - само што као појединац против машинерије није могао много више да уради.

percom

02.08.2020. 12:09

Значи, за двадесет година боравка на овим просторима зна по коју српску реч? О чему он онда проча и пише када за толико година није научио језик средине у којој борави? Језик је основно средство комуникације и разумевања! Јел и даље информације о српском народу добија са средстава информисања, која су у највећем делу у рукама његових сународника? Којас фарса!