"РИМЉАНИН" У ШИБЉУ: Лопови хтели да се отарасе “вруће” робе

Б. СУБАШИЋ

23. 07. 2020. у 21:37

ЈЕДИНСТВЕНИ римски споменик из 2. века, који је украден 24 сата пошто је откривен, пронађен је у четвртак неоштећен у шибљу недалеко од манастира Рајиновац у Бегаљици.

РИМЉАНИН У ШИБЉУ: Лопови хтели да се отарасе “вруће” робе

Фото МУП Србије

Лопови су га ту, вероватно, бацили у покушају да се отарасе "вруће" робе, јер се због крађе подигла права бура у јавности. У потрагу су се одмах укључили стручњаци МУП специјализовани за борбу против крађе и кријумчарења културног блага.

Иако су извршиоци брзо препознати, праћење је настављено да би се евентуално открили непознати "штекови" где се складишти опљачкано културно благо намењено препродаји у иностранству.

Драгоцени споменик угледног Римљанина који је на простору Винче живео пре 19. векова са натписом који открива његов животни и ратни пут биће највероватније изложен и доступан јавности чим буде пребачен у Народни музеј.

Ова стела тешка пола тоне, пронађена је у петак 10. јула приликом земљаних радова уз пут који води ка депонији Винча. Савесни радник је био задивљен мермерним спомеником на коме се са једне стране налазе два стопала у сандалама која су била део скулптуре натприродне величине, док је на другој натпис на латинском у 15 редова.

У њему је забележен животопис високог римског званичника, који је службовао у три легије, војевао против Парћана, добијао многа одликовања... Споменик од пола тоне је "испарио" између суботе у 17 часова и недеље у осам часова.

Стручњаци су проценили да је неки од локалних копача који вршљају овим тереном видео стелу и проценио да ће моћи да је прода "другој руци", која овакве предмете пребацује у иностранство, где им се пере биографија кроз мање аукције, да би се тако легализовани појавили у понуди великих аукцијских кућа. Овакви споменици нису често у понуди и цена им варира у зависности од потражње. Познат је за случај када је "прва рука" продала споменик за само 100 евра, али су продавани и за суме од 5.000 до 15.000 евра.

Међутим лопови који су украли стелу из Винче овога пута су се преварили, јер је споменик већ био фотографисан на месту налаза, забележене су његове сателитске координате и време проналаска, а сви ови подаци прослеђени су аукцијским кућама које се баве трговином антиквитетима.

Према добро обавештеним изворима и међу криминалцима је дошло до сукоба због скретања пажње на овај терен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)