МОЋ СРПСКИХ ЛИТИЈА У СЛИКАМА: Николу Бркановића надахнула побуна верујућег народа против неразумног закона црногорске власти (ФОТО)

Ј. СИМИЋ

20. 07. 2020. у 10:45

МОЋ СРПСКИХ ЛИТИЈА У СЛИКАМА: Николу Бркановића надахнула побуна верујућег народа против неразумног закона црногорске власти (ФОТО)

Фото Приватна архива

ВЕСЕЛИХ литија нема. Оне се обично појаве у неком невремену, а људи наше вере готово хиљаду година знају за њих. Литија обилази цркву, она чува и моли, а против литије не може нико. И у Црној Гори литије ће, на крају, надвладати осионог владара.

Овим речима, своју веру у лековиту моћ литија против неразумног закона црногорске власти о одузимању светиња Српској православној цркви, за "Новости" осликава уметник Никола Бркановић, који је подршку верујућем народу упутио онако како најбоље уме, својим кистом и бојама. Од прве литије у јануару, па до средине марта, Никола је свакодневно сликао по једну слику - 64 литије "пресликане" су на укупно 64 платна.

Фото Приватна архива

 

- Људи су ме звали да честитају, а рекао сам - не треба. Није то за честитање, ни за гордост, већ за самоспознају да свако од нас треба да допринесе свом народу онолико колико може, макар то била и само кап. Сви по кап и ето нам велике и моћне реке - поручује овај уметник.

Жеља му је да његов опус о литијама буде једног дана виђен тамо одакле је у његову инспирацију и стигао - у Црној Гори. Сигуран је да се неће дуго чекати. До тада, део тих слика (ако вирус корона дозволи), уз благослов његовог преосвештенства владике сремског Василија и игумана Арсенија, биће изложен о Великој Госпојини 28. августа, у порти нетом обновљеног фрушкогорског манастира Бешеново, који је у 13. веку подигао краљ Драгутин, а усташе су га разрушиле 1944. године. Са својом групом уметника, саговорник "Новости" међу првима је потпомогао поновну изградњу тог манастира.

Фото Приватна архива

 

Јер, Бркановић (70), родом Осјечанин, а адресом Сомборац, јер воли да је близу Дунава, кроз живот има три ослонца - штап, живот и дело патријарха Арсенија Чарнојевића, чувену сентенцу Црњанског да нема смрти, има само сеоба и наук своје прабабе Маре Даниловић са Зубаца код Требиња, да честито српско чељаде никад не сме да прода веру за вечеру. Његове слике нашле су пут до свих континената.

Фото Приватна архива

 

СВОЈ НА СВОМЕ

БИО је овај уметник пролетос на ликовној колонији у Призрену, "српском Цариграду" и престоници цара Душана Силног. Те слике изложио је Никола у крипти Храма Светог Саве у престоници Србије. Сматра то својим највећим уметничким успехом и зато што, боравећи у Призрену, није осетио тугу, него оптимизам.

- Ниједног тренутка нисам имао осећај да Призрен и васцели Космет нису моји. Био сам свој на своме. Нема места меланхолији и предаји, треба веровати. Косово је било наше и биће поново - категоричан је Бркановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)