УДРУЖЕЊА ОСНОВАЛА ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

М.А.К.

уторак, 14. 07. 2020. у 05:00

УДРУЖЕЊА ОСНОВАЛА ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

Фото Приватна архива

КРИЗА коју је изазвала пандемија вируса ковид 19, а која се посебно одразила на грађане без такозваног сталног запослења, међу којима су многобројни уметници, изнедрила је и једну племениту акцију.

Удружење ликовних уметника Србије, Базарт, удружења "Станица - сервис за савремени плес", СУЛУВ, AICA Србија и Асоцијација НКСС, удружиле су се и основале Фонд солидарности, који је представљен јуче испред павиљона "Цвијета Зузорић".

Захваљујући спонзорима, они су прикупили помоћ за оне колеге ван "система", односно ствараоце који нису самостални уметници и нису добили помоћ државе од 30.000 динара. Управо толико новца, у бруто износу, добили би уметници, али и остали запослени у култури, који би се пријавили за ову помоћ, а обезбеђена је сума за њих 150. Тачније, прикупљено је 38.000 евра.

- Обратили смо се Министарству финансија и надамо се да ће новац који ће добити наше колеге бити ослобођен од пореза - истакла је јуче Вахида Рамујкић (на слици), потпредседник Управног одбора УЛУС-а.

Услов за добијање помоћи нису ничији уметнички резултати, додао је Александар Поповић, испред Асоцијације НКСС, док је Маријана Цветковић из "Станице" изнела податак како држава "препознаје" тек нешто више од две хиљаде самосталаца, док је стваралаца који раде ванинституционално много више. Председница Одбора вајарске секције УЛУС, Милица Ружичић, предочила је и проблеме које ово удружење има поводом реконструкције "Цвијете Зузорић", у коју није укључено. Страхују да се неће вратити на Мали Калемегдан по завршетку обнове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)