МАШИНЕ ЗА РАДОСТ И ОСМЕХЕ: Нови циклус Јошкина Шиљана "Окретне слике" у августу у Љубљани

М. Краљ

25. 07. 2023. у 11:06

СЛИКАРСТВО самоуког визионара Јошкина Шиљана је дубоко интуитивно. Оно у себи носи храброст и јединственост која га смешта раме уз раме са водећим домаћим, али и ауторима светске уметничке сцене, уздижући га високо изнад подела на оне академске и неакадемске.

МАШИНЕ ЗА РАДОСТ И ОСМЕХЕ: Нови циклус Јошкина Шиљана Окретне слике у августу у Љубљани

А ко нас тера да се кријемо од себе Фото галерија Штаб

Дела овог вишеструко награђиваног аутора, која су излагана у светским музејима и галеријама, због чега су постала међународно видљива и призната, крећу на још једно, овога пута регионално гостовање: у љубљанској Галерији "Y", а у организацији београдске галерије "Штаб", од 4. августа до 1. септембра биће представљена на изложби "Окретне слике", чији су кустоси Пиа Миклиц и Ана Кршљанин.

Фото Галерија "Штаб"

Уметник међународне репутације - Јошкин Шиљан

- "Окретне слике" наговештавају живост, агилност и слободу - истиче Кршљанинова. - Док су неки претходни циклуси аутора у великој мери били фокусирани на антропоморфну форму и снажан графизам као и бројне наносе боје, овде то није случај.

Ново Шиљаново сликарство, према њеним речима је нежније и лазурније, а форме које се јављају на окретним сликама визуелно су сродне машинама и склоповима:

- Ови склопови нису они дехуманизовани, роботизовани и метални. Нежни су и крхки. Делују разиграно, покретљиви ветром попут Колдерових мобила. Можда их кинетичка скулптура најбоље описује. Лакоћа, променљивост и суптилност наспрам белине.

Фото Галерија "Штаб"

То се поглед небом шета

Шиљанове направе су, тврди историчарка уметности, утопијске природе:

- Ако пажљиво осмотримо њихове конструкције и употребљене боје, као и детаљне описе који их прате видећемо да свака има своју прецизну намену. Тако су на радовима присутне - вештачка интелигенцја за усађивање веселих погледа на свет и ближу околину, ванвременска машина за убрзану реинкарнацију, апарат за гланцање хармоничних односа, полуаутоматска хефталица за хефтање веселих осмеха и многе друге... Он је научник, инжењер, конструктор, креатор и створитељ једног безбрижног света где владају оптимизам и осмех, окрет и радост. Он слика све наше унутрашње покретаче. Оне мале шрафове и склопове без чијег рада би наше машине од костију и меса одавно стале.

Фото Галерија "Штаб"

Балада о оглођаној крушки

Рођен 1953. године у Пироту, Небојша Стојковић се школовао да буде грађевински инжењер, али се 1987. године определио за ликовну уметност. Али, дела која је стварао почео је да излаже тек 1994. и она одмах привлаче пажњу стручњака и публике. Стижу до Београда, Париза, Лозане... Доносе му признања, стижу до музејских и приватних колекција широм света. О овом посвећенику и његовој аутентичној личности много говори и то што после свих успеха, наставља да живи и ради у својој Грделици.

Хватач снова и визија

КАКО пише у најави ове изложбе, Шиљан је уметник добре енергије која незаустављиво тече у оригинално стваралаштво које је снажно, неисцрпно и богато:

- Његов ликовни гест обухвата интензиван колорит, аутоматски цртеж, слободне сплетове линија и језичке фразе које у себи носе сву лакоћу постојања и духовитост као бег од обичног и конвенционалног. Својим крупним потезима и минуциозним цртежима кроз савремени ликовни израз он тежи да артикулише несвесно, да ухвати магловитост која се крије у сну или визији, да нам прикаже неспутаност и слободу на коју често заборавимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Овог лета правац на Кипар - НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ!