ЛИКОВНА СМОТРА "УМЕТНОСТ И ВИНО" ОБЕЛЕЖАВА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ: Славље у српској Тоскани

М.А.К.

08. 06. 2023. у 17:17

ЈУБИЛАРНИ, десети пут, у Виноградаревој кући у Тополи, у суботу 10. јуна у 15 часова, биће отворена репрезентативна изложба "Уметност и вино".

ЛИКОВНА СМОТРА УМЕТНОСТ И ВИНО ОБЕЛЕЖАВА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ: Славље у српској Тоскани

Фото промо

Током минуле деценије, на смотри која слави хедонизам представљено је више од 300 ликовних радова, а најзаслужнији за њен опстанак је вајар Небојша Савовић Нес.

Фото промо

Небојша Савовић Нес

Ова манифестација је, готово од самог старта, садржински и организационо, испреплитана с винским потенцијалима Шумадије - "Деветим фестивалом шумадијских вина", а кроз деценију је постала популаран догађај, који обнавља и негује културну баштину у овом делу Србије. Увек истог концепта, поставка је одраз индивидуалних доживљаја и емоција везаних за винову лозу, грожђе и вино - инкорпорираних у слике и скулптуре 28 реномираних ликовних уметника. И ове године, на Несов позив,учествују са 33 рада.

- Већина стваралаца су зреле (посвећене и агилне) личности, које учествују на поставци од самих почетака, а радује чињеница да сваке године буде ангажован и неко из млађе генерације савременика - истиче ликовна критичарка Маја Живановић. - Нека од дела - рађених специјално за ову изложбу - страствених су боја, пиктуралне сочности и блештаве светлости, друга су сведенија. Заједнички именитељ је оптимизам и динамична непосредност. Уравнотежене композиције у реалним, метафизичким и асоцијативним призорима слика, скулптура и мозаика... славе живот кроз плодове и листове винове лозе, али и свакодневне ритуале испијања вина.

Фото промо

Славко Крунић

Поставку прати и оплемењује каталог, а пре четири године установљена је и награда, чији су досадашњи добитници сликари Славко Крунић, Милан Милетић, Сергеј Апарин и Предраг Тодоровић. Уз ову додељује се и награда публике , која је прошле године припала мозаику Бисеније Терешченко.

Награђени уметници добијају пакет најбољих шумадијских вина - за уживање. Ова аутентична изложба у Тополи - српској Тоскани - трајаће до 10. августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

Новак Ђоковић доказао је свима више пута да је најбољи тенисер свих времена. Док појединци покушавају све то да умање и да убаце и Роџера Федерера у ту трку, српски ас наставља да доминира. Сада је један податак показао колико је он испред свих, а то се никако неће допасти Рафаелу Надалу и Карлосу Алкаразу.

04. 10. 2023. у 08:51

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ОЖЕНИО 39 ЖЕНА, ИМАО 94 ДЕЦЕ, ЗЗ УНУКА И 14 СНАЈА: Живели у кући са 100 соба, да би задовољио све жене осмислио СИСТЕМ