ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ У ОКВИРУ ПРОСЛАВЕ 100 ГОДИНА БАЛЕТА: Руска балетска уметност у Београду

М. Н. М.

07. 06. 2023. у 15:26

У ОКВИРУ прославе сто година Балета Народног позоришта, у четвртак, 8. јуна, у 18 часова у Музеју Народног позоришта, биће представљена књига "Руска балетска уметност у Београду" др Марије Петричевић. У програму ће учествовати проф. емеритус Светозар Рапајић, проф. др Надежда Мосусова и балерина Марија Јанковић.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ У ОКВИРУ ПРОСЛАВЕ 100 ГОДИНА БАЛЕТА: Руска балетска уметност у Београду

промо

Предмет ове књиге представља истраживање уметничког и педагошког деловања уметника руске емигрантске провенијенције, који су учествовали у формирању, расту, дометима и развојном напретку Балета Народног позоришта у Београду у периоду од 1920. до 1944. године.

 Професор Рапајић написао је у предговору да је ауторка поред основних биографских података, детаљно обрадила уметнички допринос сваког од уметника руског порекла, као и критичке осврте из тадашње штампе. Према његовом мишљењу, Петричевићева је успела да разјасни и потврди да су руски уметници својом делатношћу допринели не само рађању и конституисању београдског Балета, него и развоју домаћих балетских снага, као и стварању оригиналног балетског, тачније кореографског стила и утемељењу домаће балетске сценографске и костимографске уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)