ПУБЛИКУ ЈЕ ОСВОЈИО КАО МИТАР У СЕРИЈИ "СЕЛО ГОРИ“: Пет позоришта играће у његову част у Крушевцу(ФОТО)

С.БАБОВИЋ

13. 04. 2023. у 20:17

МИЛИЈА Вуковић, првак Крушевачког позоришта, један од највећих позоришних глумаца, кога је публика заволела као "Митру“ у серији "Село гори,а баба се чешља“ преминуо је пре три године, али његове колеге не дозвољавају да се заборави.

ПУБЛИКУ ЈЕ ОСВОЈИО КАО МИТАР У СЕРИЈИ СЕЛО ГОРИ“: Пет позоришта играће у његову част у Крушевцу(ФОТО)

Фото позориште

Глумци из пет позоришта у Србији играће од 19. до 23.априла целовечерње представе у оквиру Позоришне ревије "Милијини дани“. Ревију ће 19. априла да отвории представа у режији Небојше Брадића "Чудо у Шаргану“. Дан касније, Ненад Јездић, изводи монодраму "Књига о Милутину“ у продукцији "Звездара театра“.

Народно позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић“ из Зајечара представља се са делом "Чеховљева соба“ у режији Николе Завишића 21. априла, док ће 22. априла бити изведена представа "Тетка од милион долара“ у адаптацији и режији Бранислава Недића (Тетар 91, Алексинац). Позоришну ревију затвара представа "Она која распушта војске“ ОО Народно позориште Приштина, према тексту и у режији Бобана Скерића.

Идеја "Милијиних дана“ је да се у његовом граду и на сцени матичног позоришта изводе представе театара из градова где је најчешће гостовао. А њих је доста, будући да се доајен српског глумишта у својој плодоносној каријери остварио више од 150 улога, како на матичној сцени тако и широм региона. Притом, поред позишних, остварио је и значајан број филмских и телевизијских улога.

Легендарни Вуковић освојио је чак шест награда стручног жирија на Сусретима "Јоаким Вујић“ за најбољу улогу, два Гранд Приа Сима Крстовић, пет награда жирија града домаћина Сусрета "Јоаким Вујић“, две награде публике на Нушићевим данима у Смедереву, две награде “Бора Станковић“ у Врању, три награде "Зоранов брк“ на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, награде Златни ћуран за најбољу улогу на Данима комедије у Јагодини, Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару,као и бројна друга признања у матичном позоришту.

- Изнео је широк дијапазон глумачких остварења, био инспирација свим млађим глумачким генерацијама и један од утемељивача српског модерног позоришта-кажу у Крушевачком позоришту. - Својом одлуком да остане у Крушевцу допринео је да се град позиционира као један од позоришних центара у Србији и тиме завредио поштовање свих будућих поколења, како стваралаца, тако и обожавалаца позоришне уметности.

Публици се премијерно представио у улози Манета у “Зони Замфировој”. Последњих година публика га је упамтила као Митра из серије "Село гори, а баба се чешља".

- Као драмски уметник ( глумац и редитељ) гостовао је у позориштима Београда, Ниша, Приштине, Зајечара,радио је са редитељима као што су Јован Путник, Муци Драшкић, Јагош Марковић, Милан Караџић, Синиша Ковачевић, Небојша Брадић, Даријан Михајловић, Кокан Младеновић, Југ Радивојевић…- наводе у позоришту. - Најупечатљивија остварења су му улоге у делима класика српске и светске књижевности – Андрића, Селимовића, Ћосића, Нушића, Чехова, Достојевског,Островског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)