СТЕФАН МАРКОВИЋ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ "ЛАЗА КОСТИЋ": "Мирослав Јосић Вишњић" за "Покојника другог реда"

М. Н. М.

30. 03. 2023. у 13:27

НАГРАДА "Мирослав Јосић Вишњић" за најбољу прву прозну књигу аутора до 35 година, припала је Стефану Марковићу за роман "Покојник другог реда" ("Лагуна"). Жири који је радио у саставу: Слађана Илић, Драган Бабић и Милета Аћимовић Ивков (председник), у образложењу одлуке о добитнику награде истиче: - Започињући причу о томе како је на дан своје сахране јунак-глумац донео "најважнију одлуку у животу - чврсто решио да не буде покопан", Стефан Марковић је у роману "Покојник другог реда" изградио вишезначну причу у којој се елементи прозе апсурда укрштају са одликама друштвене сатире и бурлеске. У тако изграђиваној причи, у којој је лако препознати обрисе непосредне савремености, оштрици ироније и критике изложене су важне друштвене установе и личности: управник позоришта и градоначелник који су постали изразите фигуре, негативни јунаци нашег доба.

СТЕФАН МАРКОВИЋ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ ЛАЗА КОСТИЋ: Мирослав Јосић Вишњић за Покојника другог реда

Лагуна промо

Кроз сложен систем измена перспектива и начина приповедања: од натуралистичке и хуморно-гротескне, до фантазмагоријске и карневалске, Марковић је постигао да се у динамизованом колоплету дешавања основна прича о индивидуалном непристајању и отпору претвори у снажно симболизован чин побуне мртвих против моралне хипокризије друштва, расапа вредности и маргинализације уметности. Тим се изразито ангажованим својствима овај роман представља као успело књижевно остварење које иде у сусрет хоризонту актуелизовања и критичког представљања савремености, којом упадљиво доминирају огољена и банализована политичка моћ и дехуманизована, вулгарна присила. Због тога му се опредељује награда са именом писца који је и сам неговао стваралачко-критички однос према стварности свог времена.

Награду "Мирослав Јосић Вишњић", у знак сећања на истакнутог писца, основала је Српска читаоница "Лаза Костић" у Сомбору. Овогодишњем добитнику награда ће бити свечано уручена 25. марта. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Црне тачке Београда - пет најопаснијих раскрсница са највећим бројем удеса