НОВА ОПЕРСКА ПРОДУКЦИЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Почеле пробе Вердијевог "Фалстафа"

М. Н. М.

27. 03. 2023. у 18:55

ПОВОДОМ почетка рада на новој представи - комичној опери "Фалстаф" Ђузепеа Вердија, под диригентском управом Бојана Суђића а у режији Небојше Брадића, одржана је презентација пројекта чија је премијера планирана за почетак јуна на Великој сцени Народног позоришта.

НОВА ОПЕРСКА ПРОДУКЦИЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Почеле пробе Вердијевог Фалстафа

Народно позориште

Биће ово трећа поставка тог оперског ремек-дела у Народном позоришту у Београду, насловљеног по истоименом јунаку из Шекспирових "Веселих жена виндзорских", према либрету Арига  Боита. 

О тој последњој опери славног италијанског композитора која по оцени најугледнијих музичара 19. века представља његово најбоље дело, говорили су редитељ Брадић, маестро Суђић, сценограф Герослав Зарић и костимографкиња Марина Меденица. 

Објашњавајући шта оперу чини комичном, редитељ Брадић је казао да је то "вероватно чињеница да се свако у њој стално пресвлачи са намером да узнемири оног другог, освети се, изигра брачног партнера или стави шапу на нечије богатство". 

- Ова врста комада најчешће се назива комедијом забуне, што је случај и са неким од Шекспирових комада. Њима припадају и "Веселе жене виндзорске" које су Вердију биле главна инспирација. Kомедија забуне и грешака - као опис жанра највише погађа нерв Фалстафа, и то управо тамо где највише боли: насловна личност, жртве и противници, намонтирани и прерушени у задњим собама и предњим двориштима, упућују на то да иза хаоса замењених идентитета зјапи амбис људске несавршености. Kомплетан заплет "Фалстафа" повезан је са прекомерношћу: неко је предебео, други сувише сиромашан, трећи пак одвећ заљубљен, четврти исувише љубоморан, а има и превише лаковерних, оронулих, одвећ плашљивих - сматра Брадић који је напоменуо да се либрето ове оперске посластице "делимично ослања" на још два Шекспирова комада "Хенри IV" и "Хенри V". 

АНСАМБЛ

УЗ солисте, Оркестар и Хор ансамбла Опере Народног позоришта, у уметничком тиму биће и Едит Македонска/ Весна Јансенс (концертмајстори), Ђорђе Станковић (шеф Хора), Исидора Станишић (кореограф), Ана Григоровић (помоћник редитеља), Владислава Kанингтон (асистент сценографа) и Ивана Младеновић (асистент костимографа). 

Маестро Бојан Суђић, који ће после 18 година поново дириговати премијерним извођењем једне опере у Народном позоришту, оценио је да је "Фалстаф" једна "врло нетипична ансамбл опера" и указао на то да су певачке нумере "веома захтевне зато што су написане као антиарије" које "скоро и не могу да се отпевају самостално, ако их све време не подржавате хармонским променама које су непрекидне".

 

Раније поставке

ОПЕРА "Фалстаф" је у Народном позоришту први пут премијерно изведена 26. јануара 1940. године, под диригентском управом Мирка Полича, у режији Ериха Хецела, са Миланом Пихлером у насловној улози.

Наредна премијера одржана је 7. октобра 1978. године. Оркестром је дириговао Душан Миладиновић, режија је била поверена Младену Сабљићу, а насловног јунака дочарао је Душан Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ДРХТАЛА САМ ЗБОГ МОКЕ СЛАВНИЋА Драгана се присетила неугодне ситуације: Рекао је, ништа не брини