СВЕДОЧАНСТВА ЛОГОРАША: У Коларчевој задужбини промоција књиге “Голи оток - историја” Мартина Превишића

Д.Б.М.

20. 03. 2023. у 16:02

КЊИГА "Голи оток - историја" Мартина Превишића биће промовисана у уторак у 18 сати у Коларчевој задужбини. Прву целовиту студију логора на Голом отоку која се темељи на многобројним документима из Удбиних архива као и низу сведочанстава бивших логораша објавила је кућа "Вукотић Медиа".

СВЕДОЧАНСТВА ЛОГОРАША: У Коларчевој задужбини промоција књиге “Голи оток - историја” Мартина Превишића

Фото З. Јовановић

Анализирајући комплексни систем логора за интернацију ибеоваца, Превишић је успео спојити научну прецизност историчара с талентом приповедача, осећајем за појединца и његове дилеме, изазове времена и трагедију идеологије. Потресна сведочанства логораша воде читаоца кроз голооточку причу, смештају се у контекст и време, бацајући ново светло на преломне догађаје започете Резолуцијом Информбироа 1948.

Превишић је први аутор који је користио богате и тек сада доступне архивске збирке у Загребу и Београду како би, поред мноштва интервјуа које је обавио с бившим логорашима, дошао до прецизне и заокружене слике о Голом отоку. Детаљно је приказано на који начин је логор функцинисао, као и смисао и контекст у којем је отворен и затворен, а описано је, такође, како се његов ефекат продужио и након затварања, и то за појединца као и за тадашње југославенско друштво.

На промоцији ће говорити историчари Предраг Марковић, Ваљко Станић, новинар Вања Булић, издавач Мањо Вукотић и аутор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ТЕШКИ МАНИПУЛАТОРИ: Три хороскопска знака која се немилосрдно играју туђим емоцијама