ВРИСАК ПРОТИВ ДЕХУМАНИЗАЦИЈЕ: Љуба Врапче говори речима боксера, а не члана Централног комитета

Д.Матовић

27. 03. 2023. у 21:15

ПРЕДСТАВА "Кад су цветале тикве" је поред великог интересовања, изазвала бурну расправу у јавности. Мишљења о њеној идејној и политичкој поруци су била подељена. О томе сведочи полемичан тон новинских извештаја са састанка комуниста ЈДП (одржан 15. октобра), посвећеног "политичком одјеку Михаиловићеве драме". Парафразирајући Сократа који каже да писана реч увек показује једно те исто, док је њена рођена сестра, жива реч "кадра сама себе да брани, зна и да говори, зна и да ћути с ким треба", Љуба Тадић се залагао да се с пуном озбиљношћу преиспитају неке сцене.

ВРИСАК ПРОТИВ ДЕХУМАНИЗАЦИЈЕ: Љуба Врапче говори речима боксера, а не члана Централног комитета

Музеј позоришне уметности

- Мислим да приговори и створена атмосфера нису адекватни значају онога што је добијено представом - рекао је Тадић. - Имао сам 19 година када сам се определио против Информбироа и сада ми нису потребна опредељивања. Противим се кампањама, посипању пепелом и приписивању лоших намера аутору текста и редитељу. Али, управо због тога што желим да одбраним представу у целини, мислим да неке сцене треба кориговати, јер питање представе је питање неких детаља. Својом интерпретацијом покушао сам да браним личност пуковника Перишића. Међутим, нисам имао речи које би браниле Перишићев став из једноставног разлога што драма нема тих речи. Да су "Тикве" једанаеста драма у којој се говори о Информбироу, све би било друкчије. Нажалост, ми годинама ту тему заобилазмо, па долазимо у нелагодне ситуације. Зато Перишић мора да помене речи цена, слобода, земља. Он мора да каже Љуби Врапчету: "Једног дана ћеш схватити зашто је ово потребно."

МИШЉЕЊЕ ДИРЕКТОРА Бојана Ступице било је да се колектив ЈДП није залагао за "нездраво дело":

- Године '48. су тешке и изјашњавати се против нема смисла, већ смо се изјаснили. Свако време има своје деформације. Жртава је било, али како би их тек било да су догађаји пошли другим током. Мислим да аутор није у први план ставио насиље и бојим се да већином негативно реагују они који одлазе после паузе, кад представа стаје на друге ноге. Љуба Врапче говори речима боксера, а не члана Централног комитета. Аутор вришти против дехуманизације, а то исто ради и ово друштво.
Љубиша Јовановић, још један од актера представе споменуо је да су глумци већ на самој премијери неке сцене ублажавали у интересу представе, док је Марко Тодоровић запазио да "људи гледају политичку а не социјалну драму једне породице" напомињући да би сасвим друга ситуација била када би се у позоришту неговао обичај да се раније расправља о делу које се ставља на репертоар и да се на тај начин не доведе у питање изванредно сценско остварење као што су "Тикве".
Састанку комуниста ЈДП присуствовали су члан Идеолошке комисије СК Градског комитета Београда Бора Симић и секретар Општинског комитета СК Врачар Ђоко Везмар. У један штури новински извештај "стало" је да је Симић истакао да се представи "Кад су цветале тикве" не "суди" и да се не говори о злим намерама њених стваралаца нити се Савез комуниста поставља у улогу арбитра. Али, истакао је Симић, сасвим је природно да комунисти реагују на извесне појаве на које морају да реагују.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

ПУТНИЦИ У ЧУДУ ГЛЕДАЛИ: Шта је возач у градском аутубосу у Београду окачио изнад главе (ВИДЕО)