РЕДИТЕЉ СИНИША ЦВЕТИЋ О ФИЛМУ "УСЕКОВАЊЕ" УОЧИ БЕОГРАДСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ: Живимо у свету без искрености

Ана Попадић

03. 02. 2023. у 14:43

ПОСЛЕ путовања по фестивалима, наградама у Сопоту, Нишу, Москви... дебитантски филм Синише Цветића "Усековање" коначно стиже пред домаћу биоскопску публику. Премијера филма заказана је за 7. фебруар у МТС дворани, а два дана касније ући ће на редован репертоар у земљи и региону.

РЕДИТЕЉ СИНИША ЦВЕТИЋ О ФИЛМУ УСЕКОВАЊЕ УОЧИ БЕОГРАДСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ:  Живимо у свету без искрености

Фото: "Кошутњак филм"

"Усековање" је већ добило потврду публике кроз награде у земљи и иностранству, али је последњи тест, онај пред београдском публиком, увек посебан.

МНОГИ СЕ ОСЕЋАЈУ КАО ЦРНЕ ОВЦЕ

УОЧИ београдске премијере и дистрибуције, главни глумац Павле Менсур казао је новинарима да се "многи данас осећају изопштено и повучено, као црне овце у породици", што је искусио и његов јунак Јован у овом филму.

- Од младих се у животу очекује да се брзо и нагло пребаце у свет одраслих, што је понекад тешко - казао је Менсур и признао да се и он сам у животу налази у тој фази.

- Веома сам узбуђен пред београдску премијеру, али чини ми се да највише узбуђења заправо произлази из тога да је то последња премијера, након овога филм иде у регуларну дистрибуцију. Осећам се као да је затворено једно поглавље. Верујем да ће публика добро прихватити наш филм, као што га је и до сада прихватала, али увек постоји та позитивна трема - каже, за "Новости", редитељ Синиша Цветић.

Овај млади редитељ је, у тандему са сценаристом Давидом Јаковљевићем, направио породичну причу која је истовремено и смешна и тужна. Њихова филмска породица окупила се за славу, Усековање главе Светог Јована Крститеља, а главни јунак је Јован (Павле Менсур), црна овца породице. Радња се одвија у једном дану, а за славским столом, баш као у животу, има и смеха и суза, откривају се неке породичне тајне, и да ништа није онако како изгледа...

- Желели смо да направимо приказ просечне српске породице, да се позабавимо проблемима који постоје унутар ње, да их разоткријемо, да покажемо на који начин друштво у ком живимо ствара те проблеме и онда се они обрушавају на ту нашу породицу. Није породица крива, криво је друштво у коме она живи - објашњава Цветић.

По редитељевим речима, "Усековање" представља причу о његовој генерацији, о млађима, али и о родитељима, као и о неразумевању у породици и друштву које је извор великих проблема.

- Ми живимо у времену у ком нема довољно транспарентности и искрености, такав је свет око нас па је природно да ће породице бити сличне том свету. Да је више искрености и отворености, емпатије и разумевања били бисмо у бољим породицама, али и у бољем свету.

И док се ових дана "Усековање" најављује као Цветићев дебитантски филм, он већ неко време није дебитант, јер је у међувремену снимио свој други филм, "Јорговане", а најављено је и снимање трећег, "Је л' грми ил' се земља тресе?", који ће потписати исти тандем Цветић-Јаковљевић.

О томе колика је привилегија за младог редитеља да у кратком периоду сними неколико филмова, Цветић каже:

- Имали смо много среће да радимо са "Кошутњак филмом" који је у стању да тако нешто изведе. Мало је продукцијских кућа које имају такав континуитет најпре у свом постојању, а онда и у раду са одређеним ауторима. А Давид Јаковљевић и ја смо вредни и спремни за рад, тако да је то добитна комбинација - каже Синиша и додаје да нема времена за одмор. - Нисам био на мору три године, једино кад сам изашао из земље је било кад сам ишао у Москву, на фестивал. Али, не жалим се, већ сам срећан што радим.

Осим Менсура, у "Усековању" играју Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић... Продуцент филма Зоран Јанковић најавио је новинарима да ће филм и даље ићи на фестивале, а у плану је продаја и различитим европским телевизијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

СРПСКИ МАТИЧАРИ ТВРДЕ: Већ на венчању знамо ко ће се развести - открили и који су знаци кључни