БИОГРАФИЈА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ: Култ маргине на слободној планини

Н. ЈАНКОВИЋ

28. 01. 2023. у 14:12

КЊИГА „Емир Кустурица, култ маргине“, аутора Горана Гоцића, промовисана је у биоскопу „Стенли Кјубрик“ на Мећавнику у оквиру фестивала „Кустендорф“. Према речима ослављеног редитеља и јунака ове биографије, књига је у мору натписа „најтачнији израз о ономе шта сам радио у уметности“.

БИОГРАФИЈА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ: Култ маргине на слободној планини

Н. Јанковић

- Ова књига се давно појавила, а ово је њено ново издање, на енглеском језику. Наслов одговара мом делу јер сам правио филмове о маргинализованим људима. О онима који се уздижу из периферија градова док покушавају да преживе, док бивају продани и док проживљавају све остало што подразумева живот на маргини. Књига ће читаоцу рећи да је ова моја главна преокупација, уједно и оно што ја јесам: никада нисам био део филмске елите која ћаска и брбља на задате теме. Моји пријатељи су исти они које сам имао пре филмске славе и не тако често из света филма – рекао је Кустурица током промоције књиге.

 - Нисам никада био део филмских удружења, овде ни у иностранству. Примљен сам једном приликом у Европску филмску академију на предлог Јиржија Менцла, али моје понашање и политички ставови тамо нису прихватљиви па сам повукао своје чланство. Моје виђење историје и политике, одговара наслову књиге „Култ маргине“. Иако су моји филмови доживљавали велике успехе, ја као аутор никада нисам постао део главних токова и део тог друштва.

Уз статус на маргини, долази ипак и одредница „култног редитеља“.

- Знам да сам успео, да многима будем инспирација, да је начин на који реагујем на неправедни свет препознат и то ми је важно. Ту је и чињеница да ја живим у слободним српским планинама. И у земљи која није слободна као што људи желе да верују. Имам миран и суверен живот, бавим се музиком и задађујем довољно да село које сам створио расте и напредује – додао је Кустуриц.

- Мој следећи корак је завршетак филма базираног на делима Достојевског и Гогоља. Гогољ у свом делу пише о високом друштву, али и о периферији која је још важнија, о „Малој Русији“. Ја ћу покушати да створим оно што кореспондира са мојим бићем, а то су људи захваћени центрипеталном, а не центрифугалном силом друштвених збивања. Надам се да ћу то урадити са страшћу коју сам за филмове имао и до сада.

Аутор књиге Горан Гоцић истиче да је „Кустурица постао нека врста вилењака, мудраца који своју науку вуче негде са Атоса, а то свакако није главни ток данашњег света, отуда и наслов књиге".

- У касним деведесетим, на предлог пријатеља, створили сам малу издавачку кућу у Енглеској, која је данас успешна. Ова књига била је првенац и најуспешнији подухват, то је моје прво писање на енглеском језику, а данас се она може пронаћи у библиотекама и на списку литературе неких универзитета и читана је широм света.

ФИЛМ, МЕДИЈИ И КЊИЖЕВНОСТ

Горан Гоцић је рођен у Ужицу 1962. године. Дипломирао је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Магистрирао је у области медија и комуникација на Лондонској школи економије и политичких наука. Радио је као новинар и уредник у тридесетак медијских кућа (НИН, Дневни телеграф, Борба, Политика, РТС, Би – би - си, Ченел 4, Индипендент… Објавио је студије „Енди Ворхол и стратегије попа“ и „Емир Кустурица: Култ маргине“. Аутор је дугометражних документарних филмова „Проклети странци“ и „Балкански дневник: Бугарска“.

За „Таи“, његов роман првенац, добио је награду „НИН“ 2013. године и награду "Милош Црњански“.

Године 2018. за роман „Последња станица Британија“ добио је награду „Мома Димић”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)