КРОЗ УРБАНИ ВРТЛОГ: Изложба Јелене Гвозденовић Никол у Културном центру Србије у Паризу

Г. ЧВОРОВИЋ

26. 01. 2023. у 07:20

БОГАТСТВО боје, експлозија облика и предмета, слика испуњена до оквира, попут живота који данас настањује планету, карактеристика је сликарства српске уметнице Јелене Гвозденовић Никол, која последњу деценију живи у Паризу, а чија је самостална изложба под називом "Урбани вртлог" отворена у уторак увече у Културном центру Србије у овом граду.

КРОЗ УРБАНИ ВРТЛОГ: Изложба Јелене Гвозденовић Никол у Културном центру Србије у Паризу

Јелена Гвозденовић, Фото Г. Чворовић

- Реч је о ретроспективи последњих десетак година која ликовно обухвата мој живот, љубав и патњу, тешко и лако. Настале су углавном у Паризу. Представљају прекретницу преласка из Србије у Француску. Свакако да постоји утицај средине у којој живимо и радимо, али уметност је, пре свега, наставак и трајање - каже Гвозденовићева за "Новости".

У исто време, на њеним сликама има и носталгије, и навикавања, и љубави, и постојања. Своје стваралаштво сама назива еклектичним.

- Дајем себи слободу, мешам све могуће елементе, правим сопствену креацију, али могу и да "крадем", да имитирам. Све зависи од тренутка. Некада решење налазим са фигуром на Леонардовој слици. На платну "Игра у пустињи" заиста сам је узела.

То је аутентично сликарство у коме се прожимају апстрактно и фигуративно. Има у њему пуно тражења. Може да се чита годинама и да се у њему свакога дана пронађе нешто ново.

- Некада пустим да на слику интуитивно изађе оно што осећам у тешким моментима. То су тренуци кад имаш потребу да идеш даље, јер не смеш да станеш. Не памтим тешке моменте. Не знам шта је то! Изађу, и остану иза мене. И тад будем у хармонији.

Ликовни критичар Андреа Нути, који прати рад Гвозденовићеве, истиче ликове на њеним сликама који још нису стигли на место своје судбине, због чега су представљени само као обриси лобања, док се испод одвија живот бржи од њих.

- Фигуре успевају да изађу из узбуркане воде и изграде сопствену егзистенцију. Рађају се душе, а около се помаљају реинкарнације којима то није пошло за руком. Љубавна сцена у урбаном окружењу даје наду, јер потврђује да љубав постоји - истиче Нути за наш лист.

То је, у неку руку, и филозофско сликарство.

- У исто време, и оптимистично, јер открива снагу човека и жене и врлину љубави као спас.

Има и снагу боје, и силину приче.

- Моћ колорита везана је за графичку снагу, која ствара општу слику. Јелена слика, јер има шта да каже.

УСАМЉЕНИ ЉУДИ

СТВАРАЛАШТВО Јелене Гвозденовић је сликарство с рефлексијама у више нивоа.

- Описује урбани универзум у ком људи желе да буду, јер им нуди сензације, али у исто време су веома усамљени. Не говоре. Готово су аутистични. И Јелена Никол то перфектно осликава - каже Нути.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени