УЖИВАЊЕ У РАЉАМА САДАШЊОСТИ: Традиционална изложба "Критичари су изабрали" од вечерас у ликовној галерији КЦБ

М. КРАЉ

26. 01. 2023. у 08:20

ШТА је данас уживање и каква је његова веза са капиталистичким формацијама моћи, производњом и разменом добара, нека су од питања која поставља исторочарка уметности и лауреат награде "Лазар Трифуновић" за 2018. годину, Маја Станковић, традиционалном изложбом "Критичари су изабрали", која ће вечерас у 19 часова бити отворена у Ликовној галерији Културног центра Београда.

УЖИВАЊЕ У РАЉАМА САДАШЊОСТИ: Традиционална изложба Критичари су изабрали од вечерас у ликовној галерији КЦБ

"То тело" Драгане Жаревац, Фото КЦБ

Поставка названа "Од/До уживања", према речима ауторке, између осталог се бави и промишљањима, о томе:

- Да ли је уживање реликт прошлости, рецидив просветитељских и хуманистичких вредности и уверења који су, данас, у постхуманој и постпродукованој стварности, излишни? Да ли је банално, глупо и сувишно говорити о уживању у свету у којем је профит једина вредност која се не доводи у питање? Да ли је уживање одвојено од мишљења или је услов за покретање мишљења?

Овим дилемама, сваки на свој начин, посвећени су радови уметника и уметница, које је Станковићева, иначе редовна професорка на Факултету за медије и комуникације, на Департману за дигиталне уметности, за ову прилику одабрала: групе ВКС (Вокално-кустоски синдром), Драгане Жаревац, Неше Париповића, Милије Павићевића, Емилије Терзић, Предрага Терзића, Јована Чекића, Зорице Чолић.

У раду "Овде је језиво" Емилија Терзић проблематизује затвореност у себе и немогућност изласка из себе, као ефекте које неолиберална стварност оставља на нашу психу, док се у видео-раду "Ствар која ужива" Зорица Чолић бави парадоксом одвајање узбуђења од тела и његовог "препакивања" у робу, објашњава ауторка изложбе. Драгана Жаревац у видео-перформансу "То тело" реконструише кадар из Алмодоваровог филма "Високе потпетице" у којем се изводи песма "Једна година љубави", а рад се бави односима: тело - старост, тело - болест, тело - уживање, тело - задовољство у сопственом телу.

"ЦТ парк" Милије Павићевића, Фото КЦБ

Рад "Тачке уживања", Јована Чекића, за полазиште узима мрежу догађаја, људи, информација, дезинформација, позадинског шума, свакодневних задовољстава и њиховог измицања, док је ветеран ликовне сцене Неша Париповић, заступљен делом "Примери аналитичке скулптуре". Тачније, серијом фотографија која "упућује на статус женског акта као естетичке и сексуалне категорије par excelence у европској култури". Трешње - зреле, црвене, сочне, репродуковане и сведене на знак, доминирају радом "ЦТ парк" Милије Павићевића...

- Чини се да је најтеже доћи до уживања - пише у тексту који прати поставку Станковићеве, којој је "Лазар Трифуновић" припао за чланак "Уметност је оно што чини живот занимљивијим од уметности".

- Један од кључних извора агресије, деструкције, насиља, похлепе и бахатости је ефекат немогућности уживања... У свету у којем је мишљење непопуларно, у времену нарастајућег незадовољства, депресије, преживљавања и доминације застарелих, ретроградних и конзервативних наратива огрезлих у прошлости - уживање је чиста субверзија.

Фото КЦБ

ОД ЛЕСКОВЦА ДО ЊУЈОРКА

ТОКОМ карантина и ванредног стања током пандемије ковида Игор Симић, је оно што је размењивао на интернету штампао на разнобојном канцеларијском папиру и по њему интервенисао цртежом, од чега је настала изложба "На вези, безвезе", која ће такође бити отворена вечерас, у галерији "Подрум" КЦБ. Аутор који је дипломирао филмску режију и филозофију на Универзитету Колумбија у Њујорку се током студија бавио политичком карикатуром, а цртеже представљене на изложби прате видео-инсталације, оригинална музика, атмосфера отуђења...

У трећем изложбеном простору КЦБ - "Артгету", паралелно ће бити отворена самостална изложба фотографија Јоване Димитријевић "Лесковачки готик. Рајски врт" (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

НОВА СИТУАЦИЈА НА ЕУРО 2024: Душан Тадић није био на тренингу Србије дан после меча са Енглеском, ево и зашто