УЖИВАЊЕ У РАЉАМА САДАШЊОСТИ: Традиционална изложба "Критичари су изабрали" од вечерас у ликовној галерији КЦБ

М. КРАЉ

26. 01. 2023. у 08:20

ШТА је данас уживање и каква је његова веза са капиталистичким формацијама моћи, производњом и разменом добара, нека су од питања која поставља исторочарка уметности и лауреат награде "Лазар Трифуновић" за 2018. годину, Маја Станковић, традиционалном изложбом "Критичари су изабрали", која ће вечерас у 19 часова бити отворена у Ликовној галерији Културног центра Београда.

УЖИВАЊЕ У РАЉАМА САДАШЊОСТИ: Традиционална изложба Критичари су изабрали од вечерас у ликовној галерији КЦБ

"То тело" Драгане Жаревац, Фото КЦБ

Поставка названа "Од/До уживања", према речима ауторке, између осталог се бави и промишљањима, о томе:

- Да ли је уживање реликт прошлости, рецидив просветитељских и хуманистичких вредности и уверења који су, данас, у постхуманој и постпродукованој стварности, излишни? Да ли је банално, глупо и сувишно говорити о уживању у свету у којем је профит једина вредност која се не доводи у питање? Да ли је уживање одвојено од мишљења или је услов за покретање мишљења?

Овим дилемама, сваки на свој начин, посвећени су радови уметника и уметница, које је Станковићева, иначе редовна професорка на Факултету за медије и комуникације, на Департману за дигиталне уметности, за ову прилику одабрала: групе ВКС (Вокално-кустоски синдром), Драгане Жаревац, Неше Париповића, Милије Павићевића, Емилије Терзић, Предрага Терзића, Јована Чекића, Зорице Чолић.

У раду "Овде је језиво" Емилија Терзић проблематизује затвореност у себе и немогућност изласка из себе, као ефекте које неолиберална стварност оставља на нашу психу, док се у видео-раду "Ствар која ужива" Зорица Чолић бави парадоксом одвајање узбуђења од тела и његовог "препакивања" у робу, објашњава ауторка изложбе. Драгана Жаревац у видео-перформансу "То тело" реконструише кадар из Алмодоваровог филма "Високе потпетице" у којем се изводи песма "Једна година љубави", а рад се бави односима: тело - старост, тело - болест, тело - уживање, тело - задовољство у сопственом телу.

"ЦТ парк" Милије Павићевића, Фото КЦБ

Рад "Тачке уживања", Јована Чекића, за полазиште узима мрежу догађаја, људи, информација, дезинформација, позадинског шума, свакодневних задовољстава и њиховог измицања, док је ветеран ликовне сцене Неша Париповић, заступљен делом "Примери аналитичке скулптуре". Тачније, серијом фотографија која "упућује на статус женског акта као естетичке и сексуалне категорије par excelence у европској култури". Трешње - зреле, црвене, сочне, репродуковане и сведене на знак, доминирају радом "ЦТ парк" Милије Павићевића...

- Чини се да је најтеже доћи до уживања - пише у тексту који прати поставку Станковићеве, којој је "Лазар Трифуновић" припао за чланак "Уметност је оно што чини живот занимљивијим од уметности".

- Један од кључних извора агресије, деструкције, насиља, похлепе и бахатости је ефекат немогућности уживања... У свету у којем је мишљење непопуларно, у времену нарастајућег незадовољства, депресије, преживљавања и доминације застарелих, ретроградних и конзервативних наратива огрезлих у прошлости - уживање је чиста субверзија.

Фото КЦБ

ОД ЛЕСКОВЦА ДО ЊУЈОРКА

ТОКОМ карантина и ванредног стања током пандемије ковида Игор Симић, је оно што је размењивао на интернету штампао на разнобојном канцеларијском папиру и по њему интервенисао цртежом, од чега је настала изложба "На вези, безвезе", која ће такође бити отворена вечерас, у галерији "Подрум" КЦБ. Аутор који је дипломирао филмску режију и филозофију на Универзитету Колумбија у Њујорку се током студија бавио политичком карикатуром, а цртеже представљене на изложби прате видео-инсталације, оригинална музика, атмосфера отуђења...

У трећем изложбеном простору КЦБ - "Артгету", паралелно ће бити отворена самостална изложба фотографија Јоване Димитријевић "Лесковачки готик. Рајски врт" (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало