КУСТУРИЦИ НАГРАДА "МЕДАКОВИЋ": Издавачка кућа "Прометеј" доделила престижно књижевно признање

Ј. СИМИЋ

26. 12. 2022. у 10:04

СТРУЧНИ жири за доделу награде „Дејан Медаковић" донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић" коју додељује Издавачка кућа „Прометеј"из Новог Сада за 2022. годину додели прослављеном филмском редитељу и књижевнику Емиру Кустурици за књигу "Видиш ли да не видим" у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022). Награда ће лауреату бити уручена 10.јануара 2023. године у Новом Саду.

КУСТУРИЦИ НАГРАДА МЕДАКОВИЋ: Издавачка кућа Прометеј доделила престижно књижевно признање

Новости архива

У образложењу одлуке жирија у саставу проф. др Бошко Сувајџић, председник и чланови Радован Поповић и Миладин Милошевић, наведено је да је Кустурица написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа.

- Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености. То је, истовремено, књига о властитом одрастању и детињству.Свеукупним својим уметничким и интелектуалним ангажманом Кустурица је показао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића.- истакао је жири ове престижне накњижевне награде.

Жири такође констатује да књига Емира Кустурице "Видиш ли да не видим" представља филозофски трактат када и новинска репортажа, путописни бревијар када и филмски журнал, биографско штиво кад и мемоарска литература, љубавна исповест кад и хроника злочина и мржње, есеј о категоријалности времена кад и лирско ходочасничко путовање од Вишеграда, Сарајева, Мећавника, Стокхолма до Велике Хоче. То је сординирана приповест о праву уметника да буде други и другачији у глобалистичком свету који такву уметничку дрскост не дозвољава и не трпи.

На крају образложења угледни жири подсећа да је Дејан Медаковић био велики сањар прошлости, полиграф,полихистор, историчар уметности, приповедач, академик, професор и песник који је својим монографијама, путевима тевима српског барока, уметнички исцртавао границе српског национа.

Свим тим вредностима је посвећен и раскошни рукопис визуелних импресија редитеља и писца Емира Кустурице. И Емир Кустурица је, попут Дејана Медаковића, трајна вредност наше епохе. У том смислу, додељујемо аутору књиге "Видиш ли да не видим" награду која му већ одавно припада - наводи се у саопштењу жирија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (1)

СРАМ ВАС БИЛО! Енглези се баш плаше Србије, раде све да подигну тензије пред меч против орлова