ЋУТАЛА САМ ЗБОГ МОЋНИХ ЉУДИ НА ВЛАСТИ: Камиј Кушнер, адвокатица и списатељица, о земљотресу који је изазвала њена књига

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

08. 12. 2022. у 11:11

КАМИЈ Кушнер, адвокатица и списатељица, кћерка Евлин Пизије, познате француске универзитетске професорке и политиколога, и Бернара Кушнера, једног од оснивача "Лекара без граница" и бившег француског министра спољних послова, прошле године проговорила је о инцесту у роману "Фамилија гранде", који је код нас објавила "Академска књига", у преводу Светлане Стојановић.

ЋУТАЛА САМ ЗБОГ МОЋНИХ ЉУДИ НА ВЛАСТИ: Камиј Кушнер, адвокатица и списатељица, о земљотресу који је изазвала њена књига

Фото З. Јовановић

Директна жртва био је њен брат близанац, између 12. и 14. године, а индиректна и она, јер је ћутала. Злостављач је био очух Оливије Дијамел, познати политички аналитичар, бивши делегат Социјалистичке партије Француске у Европском парламенту.

Њена исповест буквално је изазвала "земљотрес" у Француској, јавиле су се хиљаде жртава инцеста, пали су многи политичари,а Дијамел се повукао из јавног живота. Пошто је сазнала шта се дешавало, мајка није стала на дечју страну, а убрзо је умрла од рака. Кушнерова је ове недеље гост у Београду и Новом Саду, где ће причати о доминацији.

Који су данас ефекти ваше књиге?

- Када је објављена, настао је покрет #metooincest на друштвеним мрежама. Стигло ми је пуно порука, од врло младих, али и врло старих људи. Писали су да о томе никада раније нису говорили и да су осећали исту тескобу због ћутања. Онда је измењен закон.

Прецизирано је кривично дело сексуалног узнемиравања деце и забрана сексуалног контакта са дететом из породице. Уведена је претпоставка непристајања до 18 година, што значи да се не рачуна евентуални пристанак малолетника.

Анкете су показале да је чак 10 одсто Францускиња и Француза сексуално злостављано у детињству?

- И сама сам тада открила ову бројку. То је оно што се променило после изласка књиге - почели смо да се упознајемо са мрачним статистикама. Сви су дотле били затворени у своје ћутање, у своју тишину. Ми смо прва генерација која зна те бројке и зато је на нама велика одговорност.

Да сте раније знали за ове проценте, да ли би вам то помогло да пре проговорите?

- Мислим да да, а сигурно би ми помогло да схватим шта се десило. Када живите унутар једног система, немате кључ за схватање онога што вам се дешава. Уколико и други почну да причају о таквим искуствима, добијамо више кључева. Написала сам књигу кроз своје поимање целе ситуације. Онда сам схватила да је у питању систем који је омогућио да се такве ствари дешавају и то ме је мало удаљило од осећаја кривице. Наравно, када се све дешава у кругу породице у којој постоје јаке везе, осећај кривице, ипак, остаје.

Породица је одлучила да негира инцест и ћути, а бес се усмерио на децу. Зашто?

- Човеку је тешко да замисли такве ствари око себе, али не могу да дам прави одговор, јер сам ја одувек веровала, никада нисам сумњала. У систему насиља и доминације долази до преокретања, па онај ко доноси лошу вест, постаје кривац. Људима је лакше да осуде оне који открију истину него кривце.

Медији су писали о "култури силовања" у круговима интелектуалне елите, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, која је насиље подводила под појам слободе...

- Не верујем у то. Насиље је свуда, па и у окриљу цркве. Реч је о систему функционисања доминације, који рађа насиље, а најподложнија су деца. Касније ту доминацију видимо и у другим односима, попут пословних, али све потиче из породице.

Мислите ли да је неспутана слобода у летњиковцу, у Санарију, била погрешно схваћена и потпомогла сексуално насиље?

- Одговорност је на личности, а не на атмосфери. Људи који су ме научили поштовању и слободи, никада ми нису нанели зло. Оно што су ме научили чак је допринело да напишем књигу.

Из чега онда агресори црпе доминацију?

- У детињству се учимо поверењу и језику. Живот стављате у руке родитеља, а у различитим узрастима постоје различите врсте зависности - од финансијске, до афективне.

Доминација долази од те зависности. Родитељи вас уче и да говорите. Ако они не именују ствари правим именима, онда их погрешно тумачите. Ако вам не кажу "то је инцест", већ "то није страшно", онда мислите да није страшно. Али то не значи да се не осећате страшно.

Само су вам узели инструменте којима можете да вербализујете своју патњу. Без језика не можете да освестите ствари.

Да ли сте се љутили због политизације романа?

- Није то била љутња, више ми је било жао. Свођење на случај моје породице поништава све друге приче, сиромаши поруку коју сам хтела да пошаљем. У књизи не постоји тај политички угао.

Фото З. Јовановић

Делом ипак постоји када кажете да су, како су ваш отац и очух напредовали у каријери, у госте почели да долазе људи са супротног политичког пола. То личи на конвертитсво...

- Причајући о политичком успону и стицању моћи, хтела сам да објасним контекст свог ћутања. Због тих утицајних људи на власти који су ме окруживали, ја сам ћутала. Нисам хтела да повежем инцест са левицом, већ са злоупотребом моћи.

Ваш отац је подржао објављивање, иако га описујете као строгу и ауторитативну личност.

Како је на то реаговао?

- Пуно ме је подржао, а начин на који је био ауторитативан, помогао ми је. Могао је то блаже да уради, али управо ми је ауторитативо+ишћу дао подстицај да пишем.

Није се љутио због тога како сте га описали?

- Не.

Знате ли да у Србији није вољен још од доба када је био шеф Унмика на Косову и када је пуно српских цивила нестало?

- Покушала сам да напишем књигу због себе, да бих постојала. Не бих да говорим о оцу.

Да ли сте се књигом постхумно помирили са мајком?

- Не љутим се на мајку и никад се нисам љутила. Било је ствари које нисам разумела. Било је ствари које она није разумела. Речи у овој књизи су оне које нисам имала кад да јој кажем. У великој мери сам управо захваљујући њој успела да је напишем. Обе смо биле ухваћене у замку система доминације. Пишући, ја сам се ослободила. Она, нажалост, није имала времена.

А да ли сте се помирили са собом?

- Да.

Јесу ли ваша деца прочитала књигу?

- Ћерка ми је, пошто је затворила корице, рекла: "Мама, ти си написала поему."

 

Кушнерова у разговору са нашом новинарком, Фото З. Јовановић

ЕПИЗОДА С КАСТРОМ

У КЊИЗИ помињете епизоду мајке са Фиделом Кастром?

- Епизодом са Кастром сам се послужила да бих показала како сам одрасла окружена митом. Када девојчици говорите тако нешто, испада да су њени родитељи књижевни ликови. Она губи контакт са реалношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (3)

МИХИН БРАТ ОТКРИО: Зашто Аријана није дошла у Београд - ко ће од Синишине породице бити на трибинама