ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

Ј. С.

06. 12. 2022. у 21:29

ИЗЛОЖБА Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама, ауторки др Гордане Петковић и Коране Боровић, у Галерији ИК Прометеј биће постављена од 8. до 27. децембра и друга је по реду у години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.

ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

ИК Прометеј

Прва изложба, на којој су представљене новосадске породице Шосбергер, Карлаварис, Капамаџија и Бори, отворена почетком ове године у оквиру програмског лука Сеобе (фебруар-март), изазвала је одличне реакције публике. Из тог разлога, али и у намери да се у наредним годинама представе старе новосадске породице, у овом месецу уследиће још једна изложба на којој ће бити представљене породице Ивковић, из које су потекли чувени новосадски штампари, књиговесци, књижари и трговци, Сакач, чији су припадници угледни лекари, и Хаџи, чувени адвокати и спортски радници.

Основни циљ изложбе Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама јесте да се сачувају за будућност драгоцени подаци о новосадским породицама, које су изнедриле уважене чланове локалне заједнице, а који су често излазили из тих оквира. Значајан сегмент, на којем истраживање почива, јесте коришћење грађе из приватних, породичних збирки, најчешће брижљиво чуваних и далеко од очују шире јавности.

На основу грађе (докумената и фотографија) и одабраних личности и породичних докумената, усмених предања и анегота, које су сачуване у наведеним породицама, публика ће имати прилику да упозна јавну и приватну историју њихових најугледнијих чланова.

Сеобе јесу специфичност Новог Сада, а свака од представљених породица дошла је у одређенеом тренутку у прошлости, даљој или ближој, и настанила се у овом граду, који је био и остао тачка њихових сусрета.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ОГРОМНА ЖИВОТИЊА СНИМЉЕНА У ЈАДРАНУ: Од призора застаје дах - израња из вода, прска, па се враћа у дубине (ВИДЕО)