ПРЕТЕЧА ТЕАТАРСКОГ ЖИВОТА: Представљена књига аутора Милована Здравковића "Позоришни живот Земуна"

В. В. С.

01. 12. 2022. у 06:20

КЊИГА "Позоришни живот Земуна - утицај на позоришни живот Срба" Милована Здравковића (у издању Музеја позоришне уметности Србије и РТС издаваштва), која је представљена читаоцима, открива како је овај градић смештен на десној обали Дунава још од дванаестог века чинио важан, не само геостратешки већ и културни центар у овом делу Европе.

ПРЕТЕЧА ТЕАТАРСКОГ ЖИВОТА: Представљена књига аутора Милована Здравковића Позоришни живот Земуна

Фото промо

Такав положај, како се наводи, доносио је освајаче, кугу, али и привредни успон, важне друмске и речне путеве, па и развој стваралаштва. Здравковићева књига бави се настанком театра у овом граду, делом и утицајем Јоакима Вујића, као и Земунским добровољачким позоришним друштвом - претечом театарског живота у Србији.

- Јоаким је деловао самостално, док је Друштво постојало у спектру српских друштвених организација тога времена, и иначе се сматра првом званичном самосталном позоришном институцијом овога града. Његова делатност се одвијала најпре у оквиру Српске црквене певачке задруге (1883-1885), а затим самостално (1885-1910) - истиче Милован Здравковић.

- Позоришни живот Земуна у деветнаестом веку био је врло активан судеоник друштвеног живота овога града, а и шире, Војводине и Србије. Својом делатношћу је оправдао постојање и испунио све циљеве који су били постављени у мисији ове важне друштвене активности. Клица која је тада посејана, у каснијој историји града, без обзира на променљиве резултате, дала је значајне плодове...

Аутор подсећа да у Земуну данас врло успешно егзистирају два професионална театра (Позориште лутака "Пинокио" и Опера и театар "Мадленијанум"), са дугом је традицијом (од 1973) међународни Фестивал монодраме и пантомиме, а на Летњој сцени у старом језгру града годинама се одвија културна манифестација, углавном са позоришним програмом - "Лето на Гардошу".

ГЛУМЦИ

МНОГИ Земунци су се у ђачким данима окушали на манифестацији "Смотра рецитатора", из које је поникао велики број данас значајних глумаца: Драган Јовановић, Бранка Пујић, Анђела Јовановић, Јелена Иванишевић, Горан Радаковић, Данијела Вранеш, Калина Ковачевић, Марија Каран... - истиче Здравковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

СПОЈИО ИХ КУЛТНИ ФИЛМ: Први муж Дубравке Мијатовић - са њим има ћерку Иву (ФОТО)