ПОВЕЉА МИХАИЛОВИЋУ: Додељено признање за неговање Српског језика

Ј. СИМИЋ

30. 11. 2022. у 12:22

ОСЛАЊАЈУЋИ се на магију говорног језика, писац Драгослав Михаиловић у свом опусу, а понајвише у романима "Кад су цветале тикве" и "Петријин венац," умногоме је допринео неговању српског језика и његових изражајних могућности.

ПОВЕЉА МИХАИЛОВИЋУ: Додељено признање за неговање Српског језика

Драган Станић, Милица и Бранислав Михаиловић, Фото Б. Лучић

У знак захвалности, Матица српска у Новом Саду јуче је великом писцу доделила своју високо вредну Повељу за неговање српске језичке културе, установљену пре десет година.

Признање у име свог оца, који је средином овог месеца прославио 91. рођендан у не баш најбољем здравственом стању,примили су глумица Милица и сликар Бранислав Михаиловић.

- Нашег оца ова награда је веома усрећила. Замолио је да пренесемо његову захвалност Матици, свом првом издавачу, која је имала смелости да објави његову прву збирку приповедака "Фреде, лаку ноћ" и то у време када је био непознат писац а притом и Голооточанин - казала је Милица Михаиловић.

Фото А. Стевановић

Матичин жири Исидора Бјелаковић, Вељко Брборић, Мато Пижурица, Рада Стијовић и председник Матице српске Драган Станић, наградио је и Недељка Богдановића за укупни допринос српској лингвистичкој науци и Манифестацији "Дани српског духовног преображења" из Деспотовца предвођеној академиком Златом Бојовић за тродеценијску истрајност у неговању српског језика, културе и духовности.

Професор Богдановић, спречен болешћу да лично преузме награду, послао је писмо у којем је навео да "када бих могао,позлатио бих Повељу и вратио је Матици једнако задовољан и оним што сам добио и оним што сам дао". Постхумно је награђен Петар Мишковић, српски писац из Будимпеште, који је преминуо прошле године. Његово књижевно дело, како је истакао Станић, карактерише језичко и стилско обиље какво се среће само код изузетних, културолошки чврсто утемељених и креативно разиграних писаца нашег доба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (0)

НОВАК ЈЕ КИДИСАО НА ЊЕГА: Сукоб Ђоковић - Иванишевић упоређен са односом Украјина - Русија! Џон Мекинро подсетио и на рат у Југославији