ПОДЕЛИЛЕ УЛОГЕ - СВИЊЕ И ОВЦЕ: Плесном премијером "Животињска фарма" отвара се нова сезона Битеф театра

В. Стругар

15. 10. 2022. у 13:11

ПОД слоганом "Граница кредом" вечерас у Битеф театру прва премијера: плесна представа "Животињска фарма" Битеф денс компаније, у којој девет играча износе на сцену познату Орвелову причу са много акробатских елемената и јасним драматуршким проседеом.

ПОДЕЛИЛЕ УЛОГЕ - СВИЊЕ И ОВЦЕ: Плесном премијером Животињска фарма отвара се нова сезона Битеф театра

Фото Битеф театар

Нови наслов на репертоару је, симболично, представљен у амбијенту етно-села Баћевца у коме се налазе права животињска фарма и мали зоо-врт.

- Било је изазовно и тешко "Животињску фарму" преточити у плесни покрет, јер ово дело је створено за драмску сцену. Огроман је дијапазон ликова у делу, а ја сам се определио за свиње и овце, као персонификацију живота човека у 21. веку. И док су на једној страни људи који су дошли из блата и стекли неке позиције (свиње), на другој су овце које служе за шишање и увек награбусе - објашњава Милош Исаиловић, по чијем концепту и кореографији се изводи представа.

Иначе, Исаиловић је "дете" Битефа, у коме је прошао пут од играча, потом првака, да би 2016. године постао кореограф. Његова каријера, заправо, део је концепта куће да сами образују и креирају своје кадрове.

Директор Битеф театра Милош Латиновић открива да ће у наредна два месеца премијерно бити изведене још две представе: "Смрт и девојка" Аријела Дорфмана на репертоару је 22. октобра, док ће у децембру бити одиграна "2084" Мохамеда Харареа, у редитељском читању Патрика Лазића.

- Наша сезона носи назив "Граница кредом" јер, између осталог, Европа никако да се "заокружи". А и не може се замислити без Балкана, Русије и неких других делова Старог континента - објашњава Латиновић, додајући да у овом театру планирају да поставе на сцену и "Руританију" Весне Голсворти (режија Ненад Тодоровић, у сарадњи са Македонским драмским театром), као и збирку Крлежиних есеја у представи "Европа сада", која би била рађена у копродукцији са загребачким театром Гавела, у режији Снежане Тришић.

Нова сезона, по речима Јелене Кајго (уметничке директорке Битеф денс компаније), наставиће тематски низ плесних читања великих дела драмске књижевности, па ће "Зидање Скадра" добити своје место на њиховој сцени - такође у кореографији Милоша Исаиловића, на музику Ирене Поповић.

РАЗБИЈАЊЕ ГРАНИЦА

- НАЗИВ овогодишње сезоне указује да ћемо разбијати формалне границе, сценског простора, социјалне и ангажоване, границе извођачких могућности - наглашава Јелена Богавац, драматург и програмски уредник у Битеф театру. - Наставићемо и подршку независној сцени, а с Битеф зоном и даље излазити на улицу у сусрет публици, организујући трибине, радионице, предавања.

БОНУС ВИДЕО - ОБНОВЉЕНА НЕМАЊИЋКА РАДИОНИЦА ПИСАНЕ РЕЧИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВА ПРАВИЛА У ЗВЕЗДАМА ГРАНДА Саша детаљно објасно: Жири неће моћи много да прича!