ПОЧИЊЕ НОБЕЛОВА СЕЗОНА: Сутра креће саопштавање добитника најпрестижније награде

Novosti online

02. 10. 2022. у 11:03

ПОЧЕТАК октобра означава сезону Нобелове награде. Шест дана, шест награда, нова лица из целог света додана су на најелитнији светски списак научника, писаца, економиста и лидера.

ПОЧИЊЕ НОБЕЛОВА СЕЗОНА: Сутра креће саопштавање добитника најпрестижније награде

Фото Танјуг

Овогодишња Нобелова сезона почиње у понедељак, традиционално, наградом за медицину, у уторак за физику, у среду за хемију, у четвртак за књижевност и у петак за мир, а наредног понедељка биће саопштено име добитника Нобелове награде за економију.


Тајновити Нобелови комитети никада не наговештавају ко ће добити награде, па свако може да нагађа ко би могао да освоји награде које се објављују од понедељка.

До сада су једино два добитника одбила Нобелову награду за књижевност. Борис Пастернак је то урадио под притиском совјетских власти 1958. године, док је Жан-Пол Сартр, који је одбијао све награде, награду одбио 1964. године.

Нобелове награде постоје захваљујући шведском научнику и индустријалцу Алфреду Нобелу, проналазачу динамита, који је желео да се из његовог фонда сваке године издваја новац за допринос човечанству.

Нобел је у Паризу 1895, годину дана пред смрт, у свој тестамент унео жељу да буде основан Нобелов фонд из којег би се додељивале награде најзаслужнијима.

Нобел (1833-1896) је одредио институције које ће додељивати награде сваке године, међу којима су Шведска академија за књижевност, Институт Каролинска за медицину, Шведска краљевска академија за физику и хемију, као и Одбор за мир који специјално бира норвешки парламент.

Поводом 300. годишнице, Централна банка Шведске 1969. године установила је и Нобелову награду за економију.

Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра), а новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

Церемонија уручења награда традиционално је 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.

БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен