НЕ ПРОТЕРУЈЕМО ГЛУМЦЕ: Реаговање директора НУ Трстеник Вуковића

В. Н.

01. 10. 2022. у 18:00

ПОВОДОМ текста у "Вечерњим новостима" под насловом "Наставља се 'Српска драма' у Катића кући", реаговао је директор Народног универзитета Трстеник Данило Вуковић, чије саопштење преносимо у целини:

НЕ ПРОТЕРУЈЕМО ГЛУМЦЕ: Реаговање директора НУ Трстеник Вуковића

Фото приватна архива

- Нетачне су и бесрамне изјаве да је аматерско позориште познатије као Трстеничко позориште избачено из Дома културе, да им је забрањен рад, да су протерани, прогнани, избачени на улицу и да се стваралаштвом баве у некаквом егзилу. Аматерско позориште при Народном универзитету (у јавности познатије као Трстеничко позориште) је радило и функционисало под разним називима од 1979. године, све док то питање није решено статутом 2009. године када је увршћено у делатности Центра за културу. Под називом Трстеничко позориште учествовали смо на бројним фестивалима широм земље са којих смо понели и многе награде и признања.

Нити једном усменом ни писменом одлуком није забрањен рад позоришта нити је глумцима аматерима на било који начин ускраћено да раде на продукцији нових представа. Буџетом за 2022. а већ сада и за 2023. годину предвиђена су новчана средства за рад нашег позоришта и развој дечијег драмског стваралаштва, па је то још један показатељ да нисмо, нити имамо намеру да затварамо, укидамо позориште, или пак протерујемо аматерске глумце.

Поједини чланови нашег Трстеничког позоришта су апсолутно својевољно, без икаквог обавештења, основали удружење грађана звано "Трстеничко позориште" и не желе више да раде и стварају под окриљем Народног универзитета што је њихово апсолутно право.

Регистрацијом удружења под истим називом под којим смо и ми познати широј публици грађани се доводе у забуну јер остаје непознаница да ли прате програм установе Аматерског позоришта Народног универзитета, у народу познато као "Трстеничко позориште", или прате програм удружења грађана "Трстеничко позориште" основаног 2021. године.

Када је представа "Српска драма" у продукцији удружења грађана "Трстеничко позориште" и у копродукцији драмског атељеа "КУД Вук Караџић" у питању, били смо апсолутно вољни да и поред свих неетичких корака појединих чланова простор за премијеру представе уступимо апсолутно бесплатно, под једним условом, а то је да уговор о међусобним обавезама потпишемо са КУД-ом "Вук Караџић" и да се удружење грађана "Трстеничко позориште" не наводи, јер бисмо неоспорно довели грађане у забуну о ком позоришту је реч.

Такође смо дали предлог да разговарамо око назива како бисмо постојећи проблем решили на обострану корист узимајући у обзир да се позориште под окриљем Народног универзитета није угасило одласком појединих чланова. Такође смо, упркос одласцима појединих глумаца и спорној регистрацији, били вољни да им пружимо институционалну подршку и организујемо њихово путовање у Требиње, али и то је одбијено са њихове стране.

Свим аматерским глумцима који су у новом удружењу, такође смо појединачно пожелели пуно успеха у даљем раду, јер је њихов таленат неоспоран. Напомињемо да су врата отворена свим глумцима који желе да стварају и раде под окриљем Народног универзитета, а подједнако смо отворени за пријем нових чланова и наше позориште ће наставити са радом и продукцијом нових представа.

Можемо само да претпоставимо да су мотиви спорних подухвата личне аспирације и извесне склоности појединаца, али без намере да ово буде тема нашег писма, па чак ни његови елементи. Када се актуелна "представа" приведе крају и драматизација напуштања Трстеничког позоришта, као и нетачни наводи укључених глумаца, врата Народног универзитета су им увек отворена за стваралаштво и сарадњу. Искрено се надамо позитивном преокрету, а за то је неопходно више истине и повлачење нетачних навода и манипулативних исказа.

За другачију - директну, конкретну, истиниту и успешну комуникацију и сарадњу увек имамо воље и капацитета, те смо медијима, свим глумцима, као и другим радницима у култури, на располагању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу