"СТЕНВЕЈ" СА ТАСИНИМ ПОТПИСОМ: Уочи годишњице смрти Ивана Тасовца, Београдска филхармонија му одаје почаст

М. КРАЉ

28. 09. 2022. у 14:30

ЈЕДНА од намера легендарног директора Београдске филхармоније и врхунског пијанисте Ивана Тасовца (1966-2021), пре него што је прошле јесени изненада прекинута његова животна путања, била је да оркестар на чијем је челу, добије један од најексклузивнијих клавира данашњице - STEINWAY SPIRIO r. Та жеља вечерас ће бити остварена.

СТЕНВЕЈ СА ТАСИНИМ ПОТПИСОМ: Уочи годишњице смрти Ивана Тасовца, Београдска филхармонија му одаје почаст

Фото П. Милошевић

Уочи годишњице смрти, на свечаном отварању филхармонијске сезоне, названом "Тасовцу у част", на Коларцу ће бити промовисан овај револуционарни инструмент, који је спој уметности и најсавременије технологије. И имаће Тасин потпис. Фабрички угравиран на уникантом примерку светски најславнијег произвођача концертних клавира.

Београдска филхармонија ће тако, како тврде, управо захваљујући њему, постати први оркестар у региону, који је власник овог најновијег модела клавира SPIRIO r. Његов комплексан систем има неслућене могућности: истовремено снима интерпретације и репродукује их, уживо преноси извођења из целог света у високој резолуцији. На њему се могу слушати историјска извођења највећих пијаниста, уз стварно покретање дирки.

- Иако га, нажалост, Иван Тасовац није дочекао, SPIRIO r је симбол свега што је он био - јединствен, иновативан, авангардан. Из љубави и вечне захвалности, кроз овај инструмент будућности, славимо све што нам је Иван оставио у залог - тврде у Филхармонији, која овим концертом слави његову трајну визију. - Нико као он није сањао толико велико и смело, инспирисан идејама које померају границе.

Фотто БГФ

И први тонови који ће се чути са овог клавира, на до сада код нас невиђени начин, биће посвећени Тасовцу. Док ће први реситал на новом инструменту одржати специјални гост, звезда светских концертних подијума, Кирил Герштајн, један од најцењенијих пијаниста данашњице.

Под слоганом "БГФ воли Тасу" и први редовни коцерт у новој сезони, у петак на Коларцу, биће изведен њему у част. Специјално одабрани репертоар обележава поруџбина композитору Александру Седлару, као и српска премијера композиције Исидоре Жебељан заједно са кларинетистом Жоаном Енриком Љуном, под диригентском палицом Пола Данијела, шефа-диригента Краљевске филхармоније Галиције. У другом делу концерта биће изведена Симфонија бр. 5 Чајковског.

Целокупна филхармонијска сезона од септембра носи слоган "На добром путу" и посвећена је виртуелним путовањима по светским метрополама, које природно започиње Београдом, јер Сердарова композиција управо носи назив "Ода Београду - Београд на оди".

Фотто БГФ

СВОЈ И НЕПОНОВЉИВ

ПО свему јединствен, свој и непоновљив, Тасовац је оставио трајни печат у српској култури: као пијаниста (после завршеног московског конзерваторијума "Чајковски", имао је успешну концертну каријеру у земљи и иностранству), директор БФ, министар културе (2013-2016). Али, пре свега као неко ко је без устезања и малограђанских ограда, отворено и јавно износио своје оцене о стању у "културној чаршији". Духовито и непретенциозно детектовао је наше и врлине и мане.

САН О КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ

ЈЕДАН од великих снова Ивана Тасовца била је и нова концертна дворана Филхармоније. A бирање идејног решења за здање које ће бити подигнуто на новом Београду поред Палате "Србија" у Блоку 13, на међунароном конкурсу, током прошлог лета био је његов последњи задатак. Међу 37 кандидата из 15 земаља, априла ове представљен је изабрани пројекат лондонског архитектонског студија Аманде Левит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

МИ, СРБИ... Драган Стојковић Пикси после меча Србија - Камерун: Претпостављам да су многи одушевљени!